Zwart in Afrika: Van Sunderland naar de zandbak

Het is de 78e minuut van Ghana – Niger als aanvoerder Asamoah Gyan zijn nummer drie (dat hij zelfs in zijn haar heeft laten scheren) omhoog gehouden ziet worden door de vierde official. De Ghana-fans gaan volledig uit hun dak en juichen hun sterspeler hartstochtig toe. Het applaus is terecht: opnieuw heeft Gyan een wedstrijd in het voordeel van Ghana beslist, met een doelpunt en een assist.

Zijn treffer oogt simpel, maar getuigt van de klasse van een echte spits. Hij krijgt de bal aan de rechterkant van het strafschopgebied aangespeeld. In één balcontact legt hij de bal panklaar voor zijn rechtervoet en een seconde later ligt de bal achter de keeper van Niger in het net. De treffer doet denken aan de gortdroge treffers die Gerd Müller vroeger maakte.

Zijn assist was eveneens bijzonder fraai. Een loopactie aan de linkerkant van het veld wordt door een ploeggenoot op waarde geschat. Gyan neemt de bal moeiteloos mee en heeft al gezien dat een ploeggenoot mee is gelopen. Hij dreigt naar de linkerkant, maar kapt de bal af naar zijn rechterbeen en geeft een puntgave voorzet. Christian Twasam Atsu hoeft de bal alleen maar aan te nemen op zijn borst en in het doel te werken. Dankzij de twee treffers uit de koker van Gyan en een derde uit een vrije trap plaatst Ghana zich moeiteloos voor de kwartfinale. Het groepshoofd van groep B neemt het daarin op tegen Kaapverdië.

Gyan is zonder enige twijfel de smaakmaker van het ijzersterke Ghana, maar zijn clubcarrière is ondertussen behoorlijk in het slop geraakt. Lang zat zijn loopbaan in een mooie lijn naar boven. Via het Italiaanse Udinese verdiende hij een transfer naar het Franse Stade Rennes. Daar speelde de spits het eerste jaar vrij weinig, maar met een ijzersterk tweede seizoen kon hij met frisse moed afreizen naar Zuid-Afrika, waar het WK plaatsvond.

In Zuid-Afrika beleefde Gyan zowel het hoogtepunt als het dieptepunt van zijn carrière. Met drie doelpunten was hij de smaakmaker van het Ghanese elftal, dat tot de kwartfinale wist te rijken. Daar ging het echter gruwelijk mis voor Gyan. Hij miste de beslissende penalty in de strafschoppenreeks tegen Uruguay, waardoor de droom van Ghana, dat het eerste Afrikaanse land kon worden dat de halve finale van het WK haalde, keihard uiteen spatte.

Naar aanleiding van zijn sterke WK pikte Sunderland de Ghanese spits op. In de Premier League bleek hij helemaal in zijn element. In zijn eerste jaar was Gyan tienmaal trefzeker, wat interesse van grote clubs als Chelsea en Arsenal opleverde. Gyan maakte echter een keuze voor het geld. Daarom speelt de beste speler van Ghana nu in de zandbak voor Al Ain.

Nu is Gyan terug in het land waar hij zijn grote doorbraak op het internationale podium beleefde. Opnieuw schittert hij in de Zuid-Afrikaanse zon, als aanvoerder van de oerdegelijke Ghanese machine, die dit keer wel voor het hoogste podium gaat. Ik hoop dat er opnieuw een Engelse scout goed zit op te letten. Asamoah Gyan hoort namelijk in de Engelse Premier League te spelen en niet in die van de Verenigde Arabische Emiraten.

 

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter