Zwart in Afrika: Missie Kaapverdië

Zaterdagavond 18:00 uur, de openingswedstrijd van de Afrika Cup tussen gastland Zuid-Afrika en Kaapverdië vindt plaats. Aan het duel hangt een duidelijke journalistieke doelstelling vast: één van de drie Kaapverdiaanse ‘Nederlanders’ spreken over hun eerste toernooi-ervaringen.

Om 17.55 staan we met onze groep Nederlandse journalisten echter nog in het accreditatiecentrum, op worpafstand van het Soccer City Stadion, waar de openingswedstrijd over vijf minuten begint. “Iedereen die een accreditatie kan verlenen is weg”, wordt ons verteld. De aanhouder blijkt echter te winnen. Door in te praten op de organisatie, mogen we uiteindelijk toch onze paspoorten en bevestigingmails laten zien.

Een uur later, de eerste helft in inmiddels al gespeeld, staan we weer buiten met een accreditatie om onze nek. De eerste stap is gezet. Een kwartier later zitten we al in het immense Soccer City. Doelpunten hebben we niet gemist: de brilstand staan nog op het bord. Vermoedelijk hebben we ook niets gemist in dat eerste uur, want het laatste halfuur was weinig verheffend. Meer dan 0-0 verdiende deze wedstrijd niet.

Op naar de mixed zone, want met de accreditatie om onze nek moet het interviewen van de Kaapverdianen geen probleem zijn. Dat is buiten de Afrikaanse regelgeving gedacht, want op weg naar de mixed zone worden we tegen gehouden door een beveiliger: “Jullie hebben niet de juiste accreditatie.” Wat blijkt: behalve de normale accreditatie heb je iedere wedstrijd nog een ander kaartje nodig om in de mixed zone te mogen.

We volgen de aanwijzingen van de bewaker om aan dit kaartje te komen. Daar aangekomen, blijken ze alleen accreditaties te verlenen voor televisie: waar de schrijvende pers moet zijn, weet hij niet.

In de catacomben worden we vervolgens van het kastje naar de muur gestuurd. Zelfs de mensen die wel een accreditatie hebben, lijken niet te weten waar die vandaan komt. De één heeft het gekregen van een collega, de volgende heeft ervoor betaald en een derde kreeg de accreditatie ‘zomaar uitgedeeld’.

Zo stranden wij in het zicht van de mixed zone bij een Afrikaanse bewaker. Missie Kaapverdië is mislukt in de totale wanorde. Welkom in Afrika.

Eindredacteur Pieter Zwart is momenteel aanwezig in Zuid-Afrika om de Afrika Cup te verslaan. Dagelijks zou er een blog te lezen zijn op Catenaccio met de laatste ontwikkelingen uit Afrika. Vragen, op- of aanmerkingen, ideeën en tips zijn altijd gewenst via pieter@catenaccio.nl.

 

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter