Zwabbertje

Het is weer zover. Het is de vooravond van het WK en in de pers duiken de eerste smoesjes alweer op. Hoogtestage niet ideaal, bondscoach heeft geen zelfvertrouwen, Spanje koopt scheidsrechters om… uit het standaardrepertoire zijn ook dit jaar weer een aantal smoesjes gekozen. Zelfs de meest onoriginele en storende, die we nu al jarenlang horen, dook de laatste dagen ook weer op: de bal zwabbert!

De inpopulaire Jabulani

De impopulaire Jabulani

Als we de heren miljonairs moeten geloven zwabbert de bal al drie toernooien lang. In 2006 was de Teamgeist te licht, waardoor hij nogal vrij heen en weer vloog. Het zou daardoor meer doelpunten uit vrije trappen opleveren, aldus Rafael van der Vaart. Het lijkt mij echter dat een zwabberende bal dus ook weg kan zwabberen. Een perfect schot mist daardoor misschien doel. In 2004 werd de Roteiro wel baksteen genoemd. Of strandbal. Dat die benamingen tegenstrijdig zijn vergeten we maar even. En door het kruis was het voor een keeper zo lastig inschatten hoe de bal zou vliegen. De keeper lijkt sowieso altijd de pineut. Bovendien zijn het ook vaak keepers die klagen. In 2008 bezwaarden Cech, Lehmann, Buffon en Amelia zich over de Europass. Die zwabberde zo erg dat afstandsschoten heel moeilijk te pakken waren. Anno 2010 roepen Julio Cesar, Casillas en wederom Buffon precies hetzelfde over de Jubilani. Volgens Van der Vaart (aha!) loont het zelfs om van 50 meter te schieten.

Maar heeft die zwabberende bal nou zo veel invloed gehad? Wie kan zich nog een beslissende zwabbergoal herinneren? Zwabberde de kopbal van Charisteas in de finale van 2004? Zwabberde de goal van Sneijder tegen Frankrijk? Probeerde Zidane een zwabberende bal weg te koppen in de laatste WK-finale? Was het de bal die ons hoogstpersoonlijk in de maling nam tegen de Russen door alles en iedereen de verkeerde kant op te sturen? Voor zover ik me kan herinneren niet.

Al dat gezeur over zwabberende ballen moet nu eens afgelopen zijn. Onzekere keepers moeten eens bij zichzelf kijken wat ze kunnen doen om beter te worden en spelers die lukraak schieten moeten de oorzaak voor afzwaaiers bij hun techniek zoeken in plaats van bij de bal. Zoals Bouhlarouz het in 2004 al zei: We zijn profvoetballers. Wie met een bal om kan gaan, kan dat met elke bal.

Kan de Jabulani-bal het WK verpesten?

View Results

Laden ... Laden ...

About Kevin