Zou hij wel zin hebben in voetbal?

José María Gutiérrez Hernández, kortweg bekend als Guti, heeft het wel naar zijn zin nu hij niet bij de selectie van Real Madrid zit. Nu kan hij tenminste tot zes uur ’s morgens uitgaan, zonder dat iemand er iets van zegt. Een nieuw teken aan de wand van deze markante speler, die om niets en niemand geven behalve zichzelf. Zelden heb ik zo’n egocentrische drol op voeten gezien. Toch denk ik dat er meer aan de hand is met Guti dan dat wij te horen krijgen van de media.

gutiNatuurlijk kun je jaloers zijn op zijn prijzenkast en het feit dat hij altijd bij topclub Real Madrid heeft gespeeld, maar was hij ooit onomstreden? De Guti die ik ken, blinkt niet uit in een rits aan geniale passes of een voorbeeldig professionele instelling. De Guti die ik ken, heeft het sjokken en misbaar maken na weer een onbegrepen pass tot kunst verheven. Het woord meeverdedigen, of afjagen om in aanvallende termen te blijven, is hem blijkbaar al die jaren als profvoetballer ontgaan.

Ikzelf noem hem altijd de mindere versie van Clarence Seedorf. Waar onze landgenoot maximaal vijf á zes goede of geniale momenten per wedstrijd heeft, blijft Guti op één of twee steken. De rest van de tijd is hij bezig met klagen en kijken of zijn haar wel goed zit. Hoe deze man ooit vice-aanvoerder is geworden, weet niemand. Hoe hij vervolgens met die verantwoordelijkheid omgaat, mag een regelrechte schande worden genoemd. Ik heb het niet over de heenwedstrijd tegen Alcorcón, waarin hij zijn voorlopig laatste aanvaring had met een trainer, in dit geval Pellegrini. De rebelsheid van Guti is een wederkerend probleem.

Al vroeg in het seizoen, uit bij Sevilla, liet Guti zich van zijn slechte kant zien. Hij kreeg in de doelmond een woordenwisseling met Iker Casillas, die vond dat hij bij een corner (zoals gewoonlijk) lucht stond te dekken. Guti antwoordde daarop dat Casillas zijn mond dicht moest houden, en het mag geen verrassing heten dat die corner nog behoorlijk gevaarlijk werd. Het is diezelfde Guti die vorig seizoen weigerde in te vallen, toen Juande Ramos nog interim-coach van Real Madrid was. Waarschijnlijk was hij nog te brak van het uitgaan van de vorige nacht, en zat hij met champagne in zijn bidon op de bank.

Zijn ex-vrouw kon blijkbaar ook niet omgaan met zijn gedrag, aangezien zij na een huwelijk van tien jaar er een punt achter zette. Waarschijnlijk omdat haar man er altijd beter uit wilde zien dan haar. Het waren niet de eerste huwelijksproblemen, want die zijn er ongetwijfeld ook geweest na een confronterende foto in de Spaanse pers. In het licht van die gebeurtenis, zou het misschien zo kunnen zijn dat Guti al die jaren al in de knoop ligt met zichzelf? Dat hij de volgende persoon is in een lange reeks van voetballers die worstelen met hun identiteit?

Guti:

View Results

Laden ... Laden ...

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino