Zo ziet onrecht er uit: Stoke vs. Liverpool

Gisteren verloor Liverpool op bezoek bij Stoke City. Stoke had niets – maar dan ook niets – te vertellen. Ze waren op alle fronten zwakker, op één ding na: ze scoorden meer doelpunten. Eentje, uit een penalty. Vandaag laten we zien hoe onrecht eruitziet.

Jamie Carragher hangt aan Jonathan Walters en veroorzaakt de beslissende penalty

 

Laten we allereerst eens kijken naar de basis: het veroveren van de bal. Wat opvalt is dat beide teams ongeveer evenveel duels wonnen in de lucht en via tackles, maar dat Liverpool de bal veel vaker veroverde op de speelhelft van Stoke. Stoke zakte voortdurend in en verdedigde vlak voor eigen doel, terwijl Liverpool de opbouw van de thuisploeg succesvol verstoorde door druk te zetten. In onderstaande visualisatie is duidelijk te zien hoe Liverpool veel meer ballen veroverde op de helft van de tegenstander.

b

 

De passing van Stoke City was, mede door het drukzetten van Liverpool, dramatisch. Stoke kwam niet verder dan 141 succesvolle passes, slechts 59% van alle passes kwam aan. Liverpool was heer en meester op het veld met 478 succesvolle passes, 76% van haar totale aantal passes. Stoke kwam er gewoon niet aan te pas, zoals ook blijkt uit onderstaande visualisatie van alle reguliere passes (vrij spel).

 
Zoals we inmiddels weten kwam Liverpool niet tot scoren, waren ze soms vergeten om te schieten? Niet echt. Als we het aantal schoten in beeld brengen blijkt opnieuw de dominantie van the Reds. Waar Stoke, afgezien van de penalty, slechts twee keer schoot (één schot werd geblokt, de andere ging naast) probeerde Liverpool maarliefst 24 keer te schieten. Maar keer op keer werden hun schoten geblokt (9 keer), ging ze naast (9 keer) of werden ze simpelweg gered (6 keer).


 
Het moet een frustrerend schouwspel zijn geweest voor iedereen – alle Stoke-aanhangers billen-knijpend op de bank, terwijl Liverpool-supporters zich opvraten over het uitblijven van doelpunten. Toch is ook dat sport, waarin het onrecht soms zegeviert. Volgende keer beter, Liverpool…

Visualisaties zijn gecreëerd met behulp van Guardian Chalkboards. Klik op de afbeeldingen om er mee te interacteren. 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas