Zenden toont klasse met wondergoal

Boudewijn Zenden is één van de weinige voetballers met wie je op een schitterende wijze medelijden kan hebben. Zo’n jongen die eigenlijk veel te lief is voor het internationale voetbal. Altijd zo vriendelijk, zo aardig, zo goedlachs, nooit een kwaad woord van zijn lippen. Een speler zonder enige controverse, een ideale twaalfde man. Hij is het eigenlijk altijd al geweest. Linksback, linksmid, linksbuiten of ergens centraal, Zenden maakt het niet uit. Hij gaat er staan, hij gaat spelen, om de volgende week weer rustig op de bank plaats te nemen. Het liefst breedglimlachend en al grappen makend met zijn ploeggenoten, want voor Limburgers is voetbal altijd een leuke sport gebleven.

De ideale twaalfde man

De ideale twaalfde man

Een nadeel van een twaalfde man zijn is echter dat we je al snel vergeten. Eigenlijk raar, aangezien Zenden toch echt voor PSV, Barcelona, Chelsea, Middlesbrough, Liverpool en Olympique Marseille gespeeld heeft en bij die clubs prijs na prijs heeft gepakt. Tussendoor speelde hij ook nog eens meer dan vijftig interlands en plots was hij verdwenen. Weggekwijnd in het collectieve geheugen, tot een paar minuten terug. Plots was Boudewijn Zenden daar weer en beter dan ooit. Ditmaal in het shirt van het sensationele Sunderland, spelend in het schitterende Stadium of Light. De lange voorzet kwam en Zenden zette zich los van de grond en stopte al zijn jarenlange frustratie in de bal, die op schitterende wijze binnenviel. Het was de ultieme wraak van de ideale twaalfde man, geen interview met stoere teksten, maar een doelpunt dat doet zwijgen. Dat is ook wat je moet doen bij zulke doelpunten; zwijgen, bewonderen en heel diep buigen. Leve de ideale man, leve Boudewijn Zenden.

P.S. Onze bondscoach, Bert van Marwijk, selecteert liever Orlando Engelaar en Stijn Schaars…

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter