Zec, wie is die jongen?

Bosnië heeft er weer een wonderkind bij. De nieuwste revelatie heet Ermin Zec en hij speelt in Kroatië voor HNK Sibenik. De afgelopen zomer werd hij genoemd bij Red Bull Salzburg en Werder Bremen, maar hij bleef hij Sibenik. Ondertussen scoorde hij alweer acht keer in twaalf wedstrijden. Wie is dit nieuwe toptalent?

erminzechp888v

Ermin Zec is geen onbekende voor de scouts uit de Lage Landen. PSV aast al een tijdje op hem en ook Anderlecht hengelt naar zijn diensten. De 21-jarige spits scoorde in drie seizoenen Kroatië 29 keer en kwam vorig seizoen slechts twee doelpunten tekort voor de topschutterstitel, hoewel hij een tijdje geblesseerd was. Toen Vitesse in april dit jaar aan zijn mouw trok, kostte hij nog iets meer dan een miljoen euro, maar nu zou zijn prijs al het drie- tot viervoudige bedragen. Volgens transfermarkt.de is zijn marktwaarde ‘maar’ 1,3 miljoen euro. Eind 2008 maakte Zec ook zijn debuut voor het nationale elftal door dertien minuten voor tijd in te vallen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Slovenië, die met 3-4 gewonnen werd. Volgens de Kroatische pers staat hij erg dicht bij een overgang naar Dinamo Zagreb, dat twee miljoen euro en een percentage op de volgende transfer wil geven. Zec lijkt wel te vinden voor een overgang naar Zagreb. Toch beweert hij dat er nog geen contact te hebben gehad met de tegenstander van Ajax en Anderlecht.

Ondanks de nakende transfer naar Dinamo Zagreb blijft de Europese interesse bestaan. In april werd hij al bij Vitesse genoemd als mogelijke vervanger van Ricky Van Wolfswinkel en Lasse Nilsson. Nu hengelen Schalke en PSV naar de huidige topschutter uit de Kroatische T.Com 1.HNL. De lampenclub uit Eindhoven zou hem al gescout hebben in het duel tegen Karlovac, een wedstrijd die Sibenik met 1-0 won. Ook Hoffenheim, Werder Bremen, Ajax en Anderlecht zijn een paar van de vele clubs die interesse tonen. In Duitsland wordt hij gezien als de nieuwe Salihovic, de Bosnische sterspeler van Hoffenheim.

Zec staat bekend om zijn explosiviteit en snelheid. Met acht doelpunten is hij niet alleen clubtopschutter, maar scoorde hij ook nog eens bijna de helft van de gemaakte doelpunten van Sibenik (18), waardoor zijn club op tweede plaats staat. Enkel Dinamo Zagreb doet beter. In de topschutterstand moet Zec de spelers Morales en Vugrinec voor zich dulden. Het valt wel af te wachten of de Bosniër na de winter nog steeds in Kroatië voetbalt, nu de Nederlandse en Duitse (top)clubs nadrukkelijk aan zijn mouw beginnen te trekken. En de Bosniër maakte zelf al duidelijk dat hij een transfer naar West-Europa wel ziet zitten. Bosnië heeft er na Edin Dzeko weer een groot talent bij. We mogen er alvast op rekenen dat Bosnië en Herzegovina straks een opnieuw te dulden tegenstander wordt in de kwalificatiewedstrijden voor het Europees Kampioenschap van 2012.

About Jesse