WK2010: Westen koloniseert Afrika weer

Een prachtige openingsceremonie luidde zojuist het grootste sportevenement ter wereld in. De vrolijke show toonde Zuid-Afrika van haar beste kant. De Afrikaanse burger mag zich met trots vervullen. Voor eventjes zijn ze het middelpunt van de wereld en daar hebben ze alles voor uit de kast gehaald.

Bijvoorbeeld de veelbesproken stadions. Ze kosten miljoenen, zullen er nog decennia staan maar zijn verder volstrekt overbodig. Alle pracht en praal leidt af van wat er werkelijk aan de hand is: Zuid-Afrika wordt belazerd. Zuid-Afrika wordt opnieuw door het westen gekoloniseerd en uitgebuit en zal daar lang spijt van hebben.

wk2010a

Zuid-Afrika heeft tijdelijk geluk gekocht in ruil voor een gigantische schuld die de burger mag afbetalen. WK’s, EK’s en Olympische Spelen vallen altijd duurder uit dan verwacht en leveren altijd minder op dan gehoopt. Het is een fabeltje dat de lokale bevolking rijk wordt van een sportevenement. Dat lijkt langzaamaan door te dringen tot de Zuid-Afrikanen.

Na anderhalve maand spektakel zal de kater volgen. De deels al zeer arme bevolking zal kromliggen om het WK af te betalen. Het kan de economische ontwikkeling van Zuid-Afrika terugwerpen naar het niveau van de andere arme Afrikaanse landen. Om over imagoschade nog maar te zwijgen. Er werden al zeven journalisten beroofd. Tientalle mensen raakten gewond bij een oefenduel in een WK-stadion. Media maken reportages over sloppenwijken en erbarmelijke omstandigheden van het volk. Het WK brengt op de lange termijn niets dan treurnis naar Zuid-Afrika.

wk2010a-1

Hoe heeft het ooit zo ver kunnen komen? Het WK is een droom van grote emotionele en symbolische waarde. Verblind door de droom en fabeltjes over grote winsten is het WK kritiekloos binnengehaald. De FIFA gunde Afrika het WK waarschijnlijk alleen maar omdat de harteloze Sepp Blatter zo langer in het zadel kon blijven. Afrika wilde dolgraag, maar had tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas