WK2010: En de winnaar wordt…

Nog twee maanden en dan begint het weer. Het Wereldkampioenkampioenschap voetbal. Dit keer ver van de ‘beschaafde voetbalwereld’. Zuid-Afrika is de gelukkige en mag zich de eerste Afrikaanse organisator noemen. Het belooft op voorhand al een spannend toernooi te worden. Landen als Argentinië (lees: Messi), Brazilië, Duitsland, Spanje en Engeland doen op papier weinig voor elkaar onder. Tel daarbij de outsiders Nederland, Italië en misschien zelfs Frankrijk bij op en de titelstrijd ligt volledig open.

wk2010

Interessant wordt ook om te kijken wat de ‘voetbaldwergjes’ Nieuw-Zeeland en Noord-Korea ervan maken. Worden zij waardige tegenstanders of dienen ze slechts als opvulling? En dan het gastland. Doodsbenauwd zijn de Zuid-Afrikanen dat het toernooi er na drie wedstrijden al op zit. Toch zijn er genoeg optimisten te vinden die denken dat Zuid-Afrika dé verassing gaat worden van deze zomer. Niemand verwachtte tenslotte ook maar iets van gastland Zuid-Korea in 2002.

Al met al een zomer om naar uit te kijken. Een zomer vol met heerlijke hoogstandjes, schitterende goals en onvoorspelbare wedstrijden. Maar is dat laatste wel zo? Kunnen we de uitkomst van het WK niet voorspellen? Iedereen weet: “in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst”, maar als we dit nu eens negeren en juist wel kijken naar de in het verleden behaalde resultaten. Kunnen we dan het WK 2010 voorspellen?

Poule A:
Hier valt gelijk de verliezend finalist van 2006 op: Frankrijk. Vrijwel altijd goed op WK’s en dus eenvoudig door. Ook Mexico gaat naar de tweede ronde. De laatste vier WK’s haalden ze die namelijk telkens betrekkelijk eenvoudig. Het doek valt voor Uruguay en gastland Zuid-Afrika. Uruguay heeft ooit aansprekende resultaten behaald, maar dat is al wel zo’n tachtig jaar geleden. Zuid-Afrika is zelfs nog nooit verder gekomen dan de eerste ronde en zal dat nu ook niet doen.

Poule B:
Behalve in 2002 faalde Argentinië nog nooit in de eerste ronde en dat zal Messi & Co. ook nu niet gebeuren. Ook de onvoorspelbare Nigerianen gaan door. Niet vanwege hun aansprekende resultaten in het verleden, maar dankzij de nog legere erelijsten van de twee overige opponenten. Zuid-Korea en Griekenland zullen het hierdoor niet halen. Zuid-Korea werd in eigen land vierde, maar kwam elders nooit verder dan de eerste ronde. Voor de Grieken is dit hun tweede deelname. In 1994 eindigde hun eerste al na drie wedstrijden.

Poule C:
Engeland heeft sinds 1962, bij elke deelname, de eerste ronde overleeft en zal dat nu dus weer gaan doen. Zij worden gevolgd door de VS, die datzelfde kunstje twee keer bij hun laatste vijf deelnames uithaalden. Voor Algerije en Slovenië stopt het toernooi hier. De Slovenen verloren hun drie eerdere WK-wedstrijden allemaal en de Algerijnen hebben ook nog nooit een tweede ronde gespeeld.

Poule D:
De Duitsers haalden één keer de tweede ronde niet: in 1938, dus die zullen wel weer door gaan. De strijd om plek twee is ongemeen spannend. Australië haalde in twee deelnames, één keer de tweede ronde. Ghana deed één keer eerder mee, maar haalde wel direct de tweede ronde. Over de Serven valt niets te zeggen, aangezien dit hun eerste deelname wordt onder de naam Servië. Als Servië & Montenegro verloren ze alle wedstrijden in 2006, maar gezien hun recente resultaten is het zeker een ploeg om rekening mee te houden. We zullen naar de onderlinge resultaten moeten kijken om te zien wie er door zal gaan. Daar zien we dat Ghana een negatieve balans heeft tegen zowel Australië als Servië, dus zullen die het niet gaan halen. Het probleem is nu dat Australie en Servie nooit tegen elkaar hebben gespeeld. Dus kijken we maar naar de wereldranglijst. Ook daar ontlopen ze elkaar vrijwel niets, maar per 31 maart staat Servië vier plekken hoger en omdat er toch een beslissing genomen moet worden gaan zij met de Duitsers naar de tweede ronde.

Poule E:
Alleen in de jaren ’30 van de vorige eeuw deed Nederland mee zonder minimaal de tweede ronde te halen. Dat zal ze nu niet overkomen. Ook de Denen gaan door, omdat ze bij al hun drie eerdere deelnames de eerste ronde overleefd hebben. Japan en Kameroen hebben allebei slechts één keer de tweede ronde gehaald en zullen dat kunstje in 2010 niet gaan herhalen.

Poule F:
Italië is de regerend wereldkampioen en zal dus simpel doorgaan. Paraguay zal hun volgen. Hoewel ze nogal wisselvallig presteren op de voorgaande WK’s, hebben de andere twee landen in deze poule werkelijk nog niets gepresteerd. Zowel Nieuw-Zeeland als Slowakije heeft eenmaal eerder deelgenomen en de resultaten waren niet bepaald om over naar huis te schrijven. Meer dan drie wedstrijden zitten er ook dit WK niet in voor beide landen.

Poule G:
Hier vinden we vijfvoudig wereldkampioen Brazilië terug. Geen twijfel over hun poulefase, zij gaan door. Plek twee zal worden ingenomen door hun voormalige kolonisator Portugal. Zij kennen een zeer wisselvallige WK-historie met twee keer de eerste ronde als eindpunt, maat ook een keer vierde en zelfs derde. Ivoorkust deed ooit één keer eerder mee en was na drie wedstrijden uitgespeeld. Noord-Korea deed ook eenmaal eerder mee en haalde zelfs de kwartfinale, maar dat is lang geleden (1966) en zal nu zeker niet gebeuren.

Poule H:
Als laatste twee gaan Spanje en Zwitserland door. Spanje komt nooit echt ver, maar overleeft wel vaak de eerste ronde. De Zwitsers vormen vaak een struikelblok voor de zogenaamde ‘grote’ landen en haalden toch de laatste twee keer de tweede ronde. Chili nam al zeven keer deel aan een WK, maar kwam slechts twee keer verder in het toernooi. Honduras speelde ooit drie partijtjes, maar zonder al te veel succes.

De Tweede Ronde:
Aangezien het toernooi vanaf hier bestaat uit knock-out wedstrijden, zullen we nu aan de hand van de onderlinge resultaten gaan kijken wie er telkens doorgaat naar de volgende ronde.

Frankrijk-Nigeria: deze wedstrijd levert gelijk een verrassing op. Ze ontmoetten elkaar één keer eerder en Nigeria won met 1-0. Kijkend naar het onderlinge resultaat zal Nigeria dus doorgaan.
Engeland-Servië: liefst vijftien keer hebben deze twee landen elkaar ontmoet en Engeland won zes keer, tegenover 4 Servische zeges. Engeland wordt dus de gelukkige.
Nederland-Paraguay: één Nederlandse overwinning en één gelijkspel. Dat zijn de resultaten van de eerdere confrontaties tussen deze twee landen. Nederland zal dus doorgaan.
Brazilië-Zwitserland: van de zeven ontmoetingen, wonnen de Brazilianen er slechts drie. Echter trokken de Zwitsers maar één keer aan het langste eind. Hoewel niet eenvoudig gaat de recordkampioen toch verder.
Argentinië-Mexico: deze Latijns-Amerikaanse kraker zal gewonnen worden door de mannen van Maradonna. Elf overwinningen in vijfentwintig eerder ontmoetingen staat goed tegenover de vier zeges van de Mexicanen.
Duitsland-Verenigde Staten: zes overwinningen, nul gelijke spelen en twee nederlagen. De Duitsers zullen zich als vanouds naar de volgende ronde knokken.
Italië-Denemarken: tien wedstrijden en zeven overwinningen. De Italianen zullen niet al te veel moeite kennen met de stugge Denen.
Spanje-Portugal: tweeëndertig ontmoetingen, vijftien zeges, vijf nederlagen, doelsaldo: +34. Deze Iberische derby zal een prooi worden voor de regerend Europees kampioen.

De Kwartfinales:

Nigeria-Engeland: de laatste Afrikaanse deelnemer zal hier sneuvelen. In twee wedstrijden tegen Engeland werd niet gescoord en dus ook nier gewonnen.
Nederland-Brazilië: spannend zal deze kwartfinale zeker worden. Van de negen eerder ontmoetingen eindigden er vier in een gelijkspel, Nederland won er drie en Brazilië er eentje meer. Ook qua doelcijfers (13-14) ontlopen ze elkaar nauwelijks. Toch slaat de balans uit in het voordeel van de Zuid-Amerikanen.
Argentinië-Duitsland: de Argentijnen wonnen twee keer vaker van de Duitsers dan andersom en ook al is dat op een totaal van zeventien duels niet veel, Maradonna zal weer kunnen buikschuiven.
Italië-Spanje: over spanning gesproken. Vierentwintig ontmoetingen en voor beide partijen zeven overwinningen. Toch zal de regerend wereldkampioen doorgaan. Met een doelsaldo van +3 is hun balans net iets beter dan die van de Spanjaarden.

Engeland-Brazilië: zoals het hoort op een WK, een halve finale om je vingers bij af te likken. Toch zal het niet spannend worden. Elf Braziliaanse overwinningen tegen drie Engelse. Brazilië gaat op voor haar zesde wereldtitel, terwijl voor Engeland de strijd om het brons wacht.
Argentinië-Italië: nog zo’n duel om naar uit te kijken. Spannender dan de eerste, maar niet onvoorspelbaar. Zes keer stapten de Italianen het veld af als winnaar na een wedstrijd tegen de Argentijnen. Die mochten dat gevoel maar twee keer ervaren. Een Zuid-Amerikaanse finale zit er niet in.

De Kleine Finale:

Engeland-Argentinië: de Engelsen zullen het brons mee nemen. Deze twee landen ontmoetten elkaar namelijk veertien keer eerder en slechts twee keer wonnen de Argentijnen. De Engelsen zes keer en dus pakken de mannen van Capello een verdienstelijke derde plek.

De Finale

Brazilië-Italië: van de veertien eerdere onderlinge confrontaties wonnen de Zuid-Europeanen er vijf. De Zuid-Amerikanen wonnen er echter zeven en zullen dus hun zesde wereldtitel gaan pakken. Het zal Italië niet lukken voor de tweede keer in haar historie de titel te verdedigen.

Deze voorspelling van de uitkomst van het komende WK berust volledig op resultaten uit het verleden en dient als gevolg hiervan met een korreltje zout genomen worden. De auteur is niet aansprakelijk voor eventuele financiële-, psychische-, of fysieke schade, geleden in juni/juli 2010, die het gevolg kunnen zijn van dit artikel. Voor eventuele klachten en uitleg over de daadwerkelijke uitkomst van het toernooi, verwijzen wij u graag naar de voetbalbond van het desbetreffende land.

About Sven