Wijnaldum gooit zijn eigen ruiten in

Het is een gewaagde overstap. Van Feyenoord naar PSV. Helemaal als je Georginio Wijnaldum heet. Hij is die guitige dribbelkont, die ooit bestempeld werd als de nieuwe groeibriljant van Rotterdam. Voor vijf miljoen euro maakt hij de oversteek naar Eindhoven, om daar direct om de titel te spelen. Het maakt hem persona non grata in Rotterdam. Zijn Rotterdam. Wijnaldum gooit zo zijn eigen ruiten in.

20100131_ajax_wijnaldum_vk-copy

Judas?

Ik herinner me nog als de dag van gisteren hoe ik in het stadion zat toen Gini debuteerde. Met bravoure en bevlogenheid was hij als 16-jarig mannetje de beste van het veld bij Feyenoord, in een ploeg die op zoek was naar zichzelf. De beste speler heette Theo Lucius, dat zegt genoeg. Feyenoord ging er met 0-4 af, maar dat debuut van Wijnaldum was met gemak een acht. Hij gaf de supporters hoop, voor de toekomst. In een trieste periode was hij één van de weinige lichtpuntjes.

En Wijnaldum meende het. Althans, zo leek het. Na ieder doelpunt sloeg hij trots op zijn borst. Hij kuste meermaals het logo, sprong over de reclameborden naar het publiek. Hij was één van de supporters. Het verschil zat hem alleen in het feit dat hij medebepalend was voor het resultaat op de grasmat.

Met vlagen liet Gini zien dat hij fantastisch kon voetballen. Hij was grillig, maar dat waren veel smaakmakers van Feyenoord in het verleden. Dat maakte hem ook zo’n typische Feyenoord-voetballer. De ene keer was het ergeren geblazen, op zijn Rotterdams zeuren op ieder dingetje dat hij fout deed. De andere keer gooide hij er sambabewegingen uit waar je u tegen zei. Het was een mannetje, die Gini. Hij zou Feyenoord terug naar de top brengen, zo was de hoop bij supporters.

Nu breekt hij die eigengemaakte hoop vakkundig af. Voor een deel van de Feyenoord-supporters bestaat de voetballer Wijnaldum niet meer. Laat hem de tering krijgen, denken ze.

Wat valt hem te verwijten? Hij is geen ras-Feyenoorder, want Wijnaldum komt uit de jeugd van Sparta. Bovendien gaat hij naar een betere club, met een beter salaris. Wijnaldum levert Feyenoord met vijf miljoen euro nog relatief veel geld op, en hij speelt nu Europees voetbal, zodat hij zich nog verder kan ontwikkelen. Hij moet deze stap wel zetten voor zijn carrière. Logisch, toch?

Het zijn allemaal prima redenen, maar dit gaat niet om logica. Dit gaat om eer. Trots. Emotie. Gini heeft zolang hij prof is doen geloven dat hij Feyenoorder was, in hart en nieren. Het kussen van het logo onderstreepte dat. Hij stond 90 minuten lang op het veld toen zijn ploeg met 10-0 ingemaakt werd. Hij onderging dezelfde vernedering als elke supporter. Gekleineerd, uitgespuugd en afgemat werd hij. Hoe kun je jezelf nog aankijken in de spiegel en zeggen dat je nu voor die club speelt? Ik volg dat niet. Snap dat niet. En met mij veel Feyenoord-supporters.

Wanneer PSV op bezoek komt in Rotterdam, op 4 december, zal Wijnaldum de rekening gepresenteerd krijgen. De hoon van De Kuip zal over hem neerdalen. Hij heeft het aan zichzelf te danken. Gini gooide zijn eigen ruiten in.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino