Wie zijn er favoriet? Nederland niet!

wc20103Het WK komt er aan en de loting van de groepsindeling is zojuist bekend geworden. Nederland zit in een relatief makkelijke groep met Denemarken, Japan en Kameroen. De eerste wedstrijd is tegen Denemarken, het complete speelschema staat hier.

Bij deze alvast een voorspelling van de favorieten, de outsiders en de absolute prutsers op het komende Wereldkampioenschap. Brazilië en Spanje zijn torenhoog favoriet, Nederland niet.

De loting van het wereldkampioenschap is gebaseerd op een systeem met in elke groep: een groepshoofd, een land uit Oceanië, Azië of Midden-Amerika, een land uit Afrika of Zuid-Amerika en een land uit Europa. Nederland is groepshoofd, net als bijvoorbeeld de favorieten Brazilië, Spanje en Italië. De groepshoofden zijn bepaald op basis van de wereldranglijst van landenteams.

De favorieten: Spanje, Brazilië, Italië & Duitsland

Spanje – positie wereldranglijst: 1

Spanje wordt door de liefhebbers niet voor niets gezien als favoriet voor de wereldtitel. De Spanjaarden wonnen het Europees Kampioenschap overtuigend met oogstrelend, modern voetbal en een ijzersterke selectie. Met name het technische hoogbegaafde middenveld met haar vlotte combinatiespel kan elke verdediging kapot spelen. In de kwalificatiereeks voor het WK wonnen ze alles.

spainmidfield

Het beste middenveld ter wereld?

Brazilië – positie wereldranglijst: 2

Geen WK zonder Brazilië, door velen gezien als het beste voetballand ter wereld. Als vanouds een creatieve ploeg, maar dit jaar hebben ze ook de verdediging uitstekend op orde. In de vrij simpele kwalificatiereeks kreeg de ploeg slechts elf tegentreffers in achttien wedstrijden.

Italië – positie op wereldranglijst: 4 en Duitsland – positie op wereldranglijst: 5

Italië en Duitsland zijn geen topfavorieten als Spanje of Brazilië, maar wel typische toernooiploegen. Meestal prutsen ze in het begin van het toernooi wat aan, om er op de cruciale momenten te staan. Beide landen kunnen vertrouwen op een degelijke organisatie en verloren geen wedstrijd in de kwalificatie. Italië is regerend Wereldkampioen dus heeft extra druk op haar schouders.

De outsiders: Nederland, Engeland & Portugal

Nederland – positie op wereldranglijst: 3

Nederland geen favoriet? De derde plek op de wereldranglijst doet anders vermoeden en de vlekkeloze kwalificatie ook. Nederland is een land dat altijd kan stunten – zo liet het zich in de groepsfase van het afgelopen EK ook zien met ruime overwinningen op Frankrijk en Italië. Toch is Nederland nooit een topfavoriet voor de eindzege, want staan wij er wel als het er echt op aankomt? Nederland kan opnieuw stunten, maar winnen van het kampioenschap zie ik niet gebeuren.

vmwk

Van Marwijk weet wat stunten is

Engeland – positie op de wereldranglijst: 7

In geen enkel land is de druk om het wereldkampioenschap te winnen zo groot als in Engeland “waar het voetbal is uitgevonden”. Engeland stelt echter structureel teleur de laatste jaren, tot grote teleurstelling van het Engelse volk. Daarom is het vreemd dat notabene bondscoach Capello roept dat Engeland het WK dit keer moet winnen. Toch laat Engeland dit jaar een goede indruk achter. De kwalificatie voor het WK verliep soepel en de organisatie staat goed. Toch mist het team de kwaliteiten van een Spanje of Brazilië om tot de absolute topfavorieten te behoren.

Portugal – positie op de wereldranglijst: 10

Portugal is het land waar Nederland geen warme herinneringen aan heeft. Portugal kwalificeerde zich moeizaam, maar is onbetwist een team waar we rekening mee moeten houden. Als is het alleen maar om de aanwezigheid van de duurste speler ter wereld: Cristiano Ronaldo. Portugal krijgt het wel zwaar in de groep met Brazilië.

portdutch

Portugal en Nederland zijn geen vrienden op 't veld

Revelaties: Mexico, Verenigde Staten, Paraguay, Chili & Ivoorkust

Het is altijd moeilijk te voorspellen wat de Mexico en de Verenigde Staten laten zien. De VS komt kwaliteit te kort om het toernooi te winnen, Mexico mist de rust. Maar mentaliteit is ook een factor en daarom steigen deze landen soms boven zichzelf uit.

Paraguay en Chili waren de enigen die Brazilië bij konden houden in de groepsfase en zullen in ieder geval de middelmatige Europese landen domineren. Uit Afrika is het oppassen geblazen voor Ivoorkust met grote namen uit Europese competities. Ivoorkust heeft waarschijnlijk de beste selectie van de Afrikaanse landen en maakte indruk tijdens de kwalificatie. Tactisch blijft het niet het meest onderlegde team van het WK.

De prutsers: Argentinië & Frankrijk

Argentinië gaat het WK niet winnen zolang Diego Armando Maradona nog bondscoach is. Dankzij de kleine legende speelt één van de beste elftallen ter wereld als één van de slechtste, dat toonde de uiterst moeizame kwalificatiereeks wel aan. Slecht voetbal en slechte resultaten, dat wordt niets.

maradona1

Met Maradona in de buurt hoeven we ons in ieder geval niet te vervelen.

Frankrijk kwalificeerde zich even nipt als Argenitinië en ook hier speelde geluk een grote rol. Zonder Zinedine Zidane en met een omstreden bondscoach die zijn selectie baseert op de stand van de sterren, is Frankrijk kansloos voor dit WK.

Opvallende kleintjes

Zuid-Afrika (WRL: 85) is als organiserend land ingedeeld als groepshoofd en mag het WK openen tegen Mexico, maar haar voetballende historie geeft hier geen enkele aanleiding toe. Misschien kan het land een beetje stunten dankzij het thuisvoordeel, maar meer ook niet.

Slovenië (WRL: 49) schakelde knap de Russen uit, maar daar is alles ook mee gezegd. Zwitserland (WRL: 13) liet op het EK in eigen land al zien dat het niets in te brengen heeft op een groot toernooi. Griekenland (WRL: 16) won het EK in 2004, maar speelt sindsdien lang niet meer zo goed. Een nieuwe stunt zit er niet in. Australië kon met Guus Hiddink op het WK al weinig laten zien, laat staan zonder Guus Hiddink. Zuid-Korea zal nooit meer stunten zoals het onder Hiddink deed. De ontlading was groot voor Nieuw-Zeeland en Honduras toen ze zich kwalificeerden, maar daar zal het ook bij blijven.

De posities op de wereldranglijst in dit artikel zijn gebaseerd op de ranglijst die de FIFA hanteerde voor de indeling van de groepshoofden, namelijk die van 20 oktober 2009.

Wie zie jij als kanshebbers voor het Wereldkampioenschap? Laat een reactie achter!

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas