Wie wordt voorzitter van FC Barcelona?

Nog minder dan één week te gaan en dan loopt in Barcelona een tijdperk ten einde. Het tijdperk Laporta, een uiterst succesvolle periode van 7 jaar waarin de club uit een sportief dal kroop en weer een grootmacht werd op nationaal en international niveau. Onder leiding van Laporta werden maarliefst 15 trofeeën binnengehaald, met als hoogtepunt 2 Champions League-titels. In 2009 alleen al won Barça 6 prijzen, een absoluut record in het moderne voetbal en tevens het meest succesvolle jaar in de geschiedenis van de Catalaanse trots.
Wie de eer krijgt om vanaf volgend seizoen de club te gaan leiden weten we op 13 juni. Dan vinden namelijk de vierjaarlijkste presidentsverkiezingen plaats in de Catalaanse hoofdstad. Daar Laporta de regel invoerde van een maximale dubbele termijn als voorzitter van de club, krijgen we dus een nieuwe naam aan het hoofd van de Futbol Club uit Barcelona. Vier kandidaten wisten genoeg handtekeningen te verzamelen om een plaatsje op de verkiezingslijst te bemachtigen: (op onderstaande foto) Jaume Ferrer (uiterst links), Sandro Rosell (tweede van links), Marc Ingla (uiterst rechts) en Agusti Benedito (tweede van rechts).

election-candidates
Alle vier waren de heren onderdeel van de groep rond Joan Laporta die in 2003 als winnaar uit de verkiezingen kwam. Ferrer maakt tot op heden nog steeds deel uit van de directie. Ingla werkte tot 2008 als hoofd marketing van de club. Benedito nam in 2009 ontslag uit de Sociale Commissie en Rosell, misschien wel de bekendste van de vier, werkte 2 jaar onder Laporta als vice-voorzitter tot hij in 2005 zelf opstapte na een aantal cruciale meningsverschillen met laatstgenoemde.
Komende zondag kan elke socio stemmen op zijn kandidaat van voorkeur, hieronder volgt alvast een kleine analyse van de belangrijkste standpunten van de mededingers.

Jaume Ferrer is de veilige keuze voor diegenen die het beleid van Laporta in dezelfde vorm verdergezet willen zien worden. Hij is een man die zich graag op de achtergrond houdt en geen grote uitspraken doet. Hij wil vooral ook de jeugdwerking op dezelfde wijze voortgezet zien worden.

Marc Ingla deelt in veel opzichten het profiel van Jaume Ferrer. Hij wil continuïteit en stabiliteit, en draagt vooral de slogan “Més que un club” hoog in het hart. Dit werd bevestigd door zijn uitspraak dat Barça in de eerste plaats een club van principes moet zijn, geen bedrijf die zoveel mogelijk winst dient te maken. Hij wil ook dat de club jeugdacademies over de hele wereld opzet. Zijn eerste doel lijkt het terughalen van Fabregas naar Barcelona.

Agusti Benedito wil vooral wijzigingen doorvoeren op het gebied van clubleden. Hij zou de huidige groep socio’s verdeeld zien worden in 2 groepen: de eerste voor lokale fans en een tweede voor buitenlandse leden. Hierbij wordt echter gevreesd dat lokale socio’s meer voordelen zullen genieten dan de tweede groep. Verder wil hij wil ook dat socio’s goedkoper tickets kunnen halen of wedstrijden van hun club gratis op TV kunnen kijken. Wat hem waarschijnlijk de minst populaire kandidaat maakt is dat hij geen grote voorstander is van de jeugdontwikkeling en –doorstroming naar het eerste elftal.

Sandro Rosell lijkt de favoriet in de eerste polls en zijn winst zou een vergiftigd geschenk kunnen zijn voor de club. Rosell is een rechtse Catalaan en wil ook op die manier de club regeren. Hij is tegenstander van buitenlandse jeugdacademies en wil de mogelijkheid om socio te worden beperken tot familieleden van huidige leden, en kinderen. Hij ziet weinig nut in de globalisatie van de club en legt de nadruk op het maken van winst. Zo wil hij, na het aflopen van het contract met UNICEF, voor het eerst een betalende shirtsponsor aanwerven. In een interview maakte hij ook duidelijk dat hij spelers zou verkopen op het moment waarin hun waarde het hoogst is, een fout die nochtans jaren geleden al gemaakt werd met Ronaldo. Ook lijkt Rosell een man van weinig geduld te zijn, iemand die impulsieve beslissingen neemt in mindere tijden. Velen zien hem als een Catalaanse tegenhanger van Florentino Perez. Ondanks zijn vele minpunten, vooral in het oog van buitenlandse leden, is hij bijzonder populair bij de hardcore-Catalanen en heeft hij onder meer de gevreesde supportersgroep Boixes Nois achter zich.

Wie er ook wint, de verkiezingsrace belooft alvast erg spannend te worden en waarschijnlijk valt de beslissing pas laat. Zoals gezegd lijkt Sandro Rosell op dit moment de favoriet, maar geen enkele tegenstander lijkt op voorhand kansloos. Mij persoonlijk lijkt een keuze tussen Ferrer en Ingla ideaal, zodat het goede beleid van de laatste jaren grotendeels voortgezet kan worden. Wordt het één van beide heren of niet? We zien het aanstaande zondag.

About Simon