Wie wil er nou trainer worden van Ajax?

De Ajax-directie heeft een serieus probleem. Na het fiasco met Marco van Basten, die godzijdank zelf inzag dat hij niet capabel genoeg was, moeten de Amsterdammers voor de elfde keer in twaalf jaar op zoek naar een nieuwe trainer.

Directeur Rik van den Boog had wel een paar goede ideëen. Guus Hiddink (Chelsea) en Louis van Gaal (AZ/Bayern München) waren wel geschikte kandidaten en Frank Rijkaard (zonder club) zou ook wel een optie kunnen zijn. Briljante man, die Van den Boog, maar ook hij moest concluderen dat deze trainers bezet zijn. Hiddink keert terug naar Rusland, Van Gaal heeft een herenakkoord niet te tekenen voor een van de topclubs in Nederland en Frank Rijkaard maakt grote kans de nieuwe manager van Chelsea te worden.

Van den Boog en voorzitter Coronel

Van den Boog en voorzitter Coronel

Volgens de spelers en ex-trainer Van Basten heeft de groep behoefte aan een strenge discipline. Logischerwijs komt de naam van Co Adriaanse dan bovendrijven, maar de op erkenning gedreven trainer weet nog precies wat er tijdens zijn laatste dienstverband gebeurd is. Het waren de vervelendste zestien maanden uit zijn actieve trainerscarriere.

De namen van Morten Olsen en Michael Laudrup zingen ook rond de Amsterdam ArenA, maar lijken niet echt te passen binnen de nieuwe profielschets van een gelouterde leraar, die de jonge jongens op het rechte pad kan houden. Ook een erg warme persoonlijkheid kan deze twee heren niet nagegeven worden.

Binnen de club Ajax heeft men het volste vertrouwen in aankomend trainer Frank de Boer. De ex-aanvoerder van de Amsterdammers heeft dit seizoen de A1 onder zijn hoede en ontwikkelt zich daarnaast verder onder Bert van Marwijk als assistent bij het Nederlands Elftal. De Boer heeft een uitstekende klik met jonge spelers en dwingt vanwege zijn verleden veel respect af. De klik die zijn generatiegenoot Van Basten niet kon maken.

frank_de_boer

Ondanks dat De Boer op termijn zeker hoofdtrainer van Ajax zal worden, lijkt het nu nog te vroeg. Daarnaast zal de club een gok als met Van Basten niet nog een keer aandurven en is men op zoek naar een trainer voor de aankomende vier à vijf jaar. Gezien het trainersverleden van de club lijkt dat overigens een utopie.

Als best of the rest doemt de naam van Danny Blind op. Op de AD-redactie is men er heilig van overtuigd dat de huidig technisch manager de nieuwe hoofdtrainer wordt, als we tenminste Chris van Nijnatten, Hugo Borst en Sjoerd Mossou in hun columns mogen geloven. De opportunistische pers is weer even vergeten hoe Danny Blind de laatste keer is vertrokken. Hij sloot het seizoen af met een achterstand van 24 punten op kampioen PSV. Vergeleken met Blind verdient Van Basten een standbeeld voor zijn werk van afgelopen seizoen.

Het lijkt erop dat er eigenlijk geen geschikte kandidaat is voor dit Ajax. Of Arsène Wenger moet bereid zijn om Arsenal te verlaten voor een nieuw avontuur in Amsterdam. Het zou de ideale trainer zijn voor deze spelersgroep en het mooiste voetbal van Nederland zou dan ook weer in Amsterdam gespeeld worden. Wellicht een echt goed idee voor directeur van den Boog; investeer eens in een goede trainer in plaats van een speler die tien leuke wedstrijden achter elkaar gespeeld heeft en waar dan de hoofdprijs voor betaald wordt. Het zou Ajax dit seizoen kampioen gemaakt hebben. Succes met je zoektocht, Rik!

Dit artikel is oorspronkelijke geplaatst op Voetbal Columnist.

About Dave