Wie is André Villas-Boas?

Chelsea heeft haar nieuwe trainer eindelijk binnen. De 33-jarige André Villas-Boas tekende een contract voor de komende vier seizoenen. Hij komt over van Porto, waarmee hij in mei nog de Europa League won en zodoende de jongste coach ooit werd die een Europese prijs wist te bemachtigen. De Portugees is door zijn prestaties de nieuwe kroonprins van de voetbalwereld. Maar, wie is deze Villas-Boas, en wat zijn zijn invloeden?

Foto van Whoateallthepies.tv

Foto van Whoateallthepies.tv

Bobby Robson

André Villas-Boas kwam voor het eerst in het nieuws op 16-jarige leeftijd. In 1994 werd Sir Bobby Robson aangesteld als trainer van FC Porto, de club die Villas-Boas vanaf kinds af aan steunde. Het toeval wilde dat Robson zich vestigde in de flat waar Villas-Boas en zijn ouders op dat moment woonachtig waren. De brutale Portugees trok zijn stoute schoenen aan, en belde aan bij Robson. Uit die ontmoeting volgde een lang gesprek over voetbal, dat met name op tactisch vlak werd besproken. Dat ging overigens in het vloeiend Engels.

Robson zag zoveel kennis in de pas 16-jarige knaap, dat hij maatregelen trof om hem op te nemen in het scoutingapparaat van FC Porto. Daarnaast hielp hij Villas-Boas met het behalen van zijn UEFA Coaching certificaat, in Lilleshall, Schotland. Op 17-jarige leeftijd was de Portugees te gast bij Ipswich Town, om te leren van George Burley. Feitelijk mocht hij zijn UEFA-licentie niet eens behalen omdat hij minderjarig was, maar door de goede connecties van Sir Bobby Robson was het geen probleem om de opleiding te volgen. Een aantal jaren later behaalde hij ook zijn B- en A-diploma, terwijl hij jeugdcoach was bij Porto.

Roman Abramovich en een opmerkelijk debuut
In 2000 werd Villas-Boas technisch directeur op de Britse Maagdeneilanden. Zelf zegt hij daarover, dat hij alle voetbaloperaties op de eilandenkolonie regelde. Hij was dus tevens hoofdcoach. Een opmerkelijk gegeven, omdat de Britse Maagdeneilanden voor de aanstelling van de Portugees geeneens een coach hadden. Opmerkelijker wordt het als ook het geld van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich en zijn oliemaatschappij Sibneft, eveneens sinds 2000, te vinden is op deze eilandengroep. De oliemagnaat is er aangeklaagd door concurrent Sibir Energy voor het witwassen van geld.

Saillant detail: de hoogste positie van de Maagdeneilanden op de wereldranglijst volgde ook in 2000, toen ze 160e waren. Inmiddels zijn ze richting plek 200 gezakt. Desondanks verloor Villas-Boas de twee enige duels die hij voor de kolonie coachte. Hij eindigde daar met een weinig flatteus doelsaldo van 1 voor en 14 tegen.

José Mourinho
Na dit exotische avontuur, keerde Villas-Boas terug naar FC Porto. Hij werd de onbetwiste rechterhand van José Mourinho, en volgde hem naar Chelsea en Inter. Mourinho beschreef hem in zijn tijd bij Chelsea als zijn ‘ogen en oren’. Villas-Boas was als assistent belast met de tactische analyse van de tegenstander. Het is die tactische analyse die Mourinho aan de top van de voetbalwereld bracht.

Villas-Boas vond het in 2009 tijd om op eigen benen te staan. Daardoor maakte hij het succes van Mourinho bij Internazionale niet meer mee, maar werd op zijn beurt hoofdcoach van Academica Coimbra, een bescheiden provincieclubje in Portugal. Hij wist de club van degradant naar de elfde plaats te brengen, terwijl ook de halve finale van de Portugese beker werd gehaald.

Die prestatie maakte veel indruk op de oude liefde van Villas-Boas. Daarom contracteerde FC Porto hem in de zomer van 2010 voor de positie van hoofdcoach. Onder de charismatische leiding van de pas 32-jarige Villas-Boas leverde FC Porto het beste seizoen in de clubhistorie af. De ploeg won de supercup, de landstitel, de beker en de Europa League.

Aanvallende mentaliteit
Bovendien speelde het team van Villas-Boas geweldig aanvallend voetbal, met technisch onderlegde spelers. De grootste voorbeelden en groeibriljantjes hiervan zijn de Braziliaan Hulk en de Colombianen Falcao en Fredy Guarin. Die aanvallende mentaliteit is het grootste verschil tussen Villas-Boas en leermeester Mourinho.

Nu staat Villas-Boas voor zijn grootste taak tot nu toe. Hij moet het uitgebluste Chelsea nieuw leven in blazen in het post-Mourinho tijdperk. Bovendien krijgt hij met een voorzitter te maken die nogal eens zijn eigen beslissingen door wil voeren, zoals hij deed met Shevchenko in het Mourinho-tijdperk. Daarnaast zitten er bij Chelsea diverse spelers die ouder zijn en meer bereikt hebben dan de hoofdcoach, die nooit een professionele voetbalcarrière heeft gehad. Zullen die spelers het accepteren, dat deze coach de touwtjes in handen neemt? Het wordt interessant om te zien hoe de kroonprins hiermee omgaat.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino