Wie gunt John een laatste kans?

Collins John weer zonder club’, de kop klonk bijna vertrouwd. Voor de mensen die het gemist hebben; John was de laatste vijf maanden actief bij Roeselare, in België. Daar kreeg hij het blinde vertrouwen van oud-Willem II trainer Dennis van Wijk. John wist de hoge verwachtingen echter niet in te lossen. De international van weleer was vooral uit vorm, te dik, maar toch onzichtbaar. Om als knallend slotstuk zijn contract te ontbinden wegens privéomstandigheden, ongeveer een maand nadat hij uit de wedstrijdselectie werd gezet door Van Wijk.

John in dienst bij NEC

John in dienst bij NEC


Hoe anders dachten we allemaal dat het zou lopen, toen hij als 16-jarige debuteerde bij FC Twente. John was een revelatie en was binnen de kortste keren niet meer weg te denken uit de Twentse basis. De traditionele top drie kneep zich in de handen met zo’n topspits in de provincie, maar in de winterstop van 2004 troefde Fulham iedereen af. John zat toen net een jaar bij de selectie van FC Twente en was net zeventien geworden.

Tegen ieders verwachting in leek John de slagen in Engeland. De weelde van het leven in Londen werd hem niet teveel en in zijn eerste drie wedstrijden voor Fulham maakte John maar liefst vier doelpunten. Het was genoeg reden voor Marco van Basten om John te selecteren voor het Nederlands elftal. Het was zowel tegen Zweden als Liechtenstein geen doorslaand succes, maar John leek voor de toekomst de spits van het Nederlands elftal te gaan worden.

Daarna ging het echter alleen nog maar bergafwaarts met John. Hij stortte zich in nachtleven in Londen, verloor zijn basisplaats en scoorde nog maar zelden. Hij had nog wel een opleving in 2005/2006, waar hij in 35 wedstrijden elf keer scoorde, een persoonlijk record, maar Johns dagen in Londen waren al geteld. Joh werd vervolgens verhuurd aan Leicester City en Watford, maar maakte daar geen indruk. Ook bij het NEC van Mario Been wist John geen potten te breken en hij werd teruggestuurd naar Londen, waar zijn contract vervolgens werd beëindigd.

John baalt na een gemiste kans

John baalt na een gemiste kans

Na een avontuurtje in België lijkt de carrière van de 24-jarige John nu over te zijn. Toch zou ik John nog één kans willen gunnen. Dat hij kan voetballen heeft hij namelijk meer dan eens bewezen. Hij is alleen onderweg de weg kwijt geraakt. Terug in Nederland en bij zijn familie in Twente kan het echter niet anders dan dat John de weg terug gaat vinden. Helemaal als hij terecht zou komen bij Heracles, waar ook zijn broertje Paddy onder contract staat. Gert Jan Verbeek is ook de ideale man om het uitgeputte lijf van John weer fit te krijgen.

De vraag is echter of John zelf nog wel wil. De kansen die hij tot nu toe heeft gehad, heeft hij namelijk stuk voor stuk zelf verprutst. Gebrek aan instelling, mentaliteit en discipline is het doorlopende verhaal. Gelukkig is John nog jong en kan het allemaal goed komen. Dan moet hij alleen wel een laatste kans krijgen en het is nog maar de vraag of hij die gezien zijn verleden gaat krijgen. In die tijd kan ik alleen maar bidden dat ik ooit die jonge frisse John weer op een voetbalveld ga zien.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter