Waarom zijn Nederlandse trainers zo populair?

De traditionele Nederlandse voetbalstijl, dat is iets waar veel buitenlandse voetbalclubs van dromen. Verzorgd en aanvallend voetbal, het liefst met opkomende backs en buitenspelers met het krijt aan de schoenen. Waar de Nederlandse speelstijl wordt ingevoerd, valt dit vaak samen met de aanstelling van een Nederlandse trainer. Zij zijn immers opgegroeid met deze speelstijl en zullen altijd vasthouden aan ‘hun’ 4-3-3 formatie. Dit maakt de Nederlandse trainers gewild bij teams over de hele wereld.

de-grondlegger-van-het-totaalvoetbal-rinus-michels

Vroeger was het nog vaak behelpen met de trainers, er waren rond de zestiger jaren vooral buitenlandse trainers actief in Nederland, en in het buitenland konden de Nederlandse trainers ook geen potten breken. Hier kwam verandering in door Rinus Michels, in mijn ogen de grondlegger van de populariteit der Nederlandse trainers. Mede door zijn ‘totaalvoetbal’ vergaarde Michels wereldwijde faam en behaalde hij grote successen.

In navolging van Michels braken rond de jaren 80 trainers als Hiddink, Advocaat en Beenhakker door. Alledrie waren ze, evenals Michels, geen geniale voetballers, maar wisten ze toch het hoogste trainerpodium te bereiken. Via een geleidelijke carrière, waarin ze toevalligerwijs alledrie bondscoach van het Nederlands elftal zijn geweest, wisten ze het Nederlandse trainerschap nog meer op de kaart te brengen. Enkele jaren later volgde ook Louis van Gaal het voorbeeld van Michels. Met een team dat voor een groot deel uit zelf opgeleide spelers bestond, wist hij de Europa Cup 1 te winnen.

louis-van-gaal

Op het WK van 2006 lieten de Nederlandse trainers weer van zich spreken. Er werd een mijlpaal bereikt nadat vier Nederlandse trainers actief waren op het WK. Het betrof Guus Hiddink, Leo Beenhakker, Marco van Basten en Dick Advocaat. Helaas werden er geen aansprekende resultaten behaald en konden alle Nederlanders vroeg naar huis. Toch overheerste er een goed gevoel, want vier trainers op het grootste toernooi ter wereld is niet niks. En wat mag je verwachten van het nietige Trinidad, Australië en Korea op het WK?

Wie mij persoonlijk het meeste aanspreken zijn Guus Hiddink en Dick Advocaat die in Rusland de Nederlandse speelstijl integreerden. Hiddink wist, met behulp van enkele andere Nederlanders, van de middelmatige Russische selectie een gevaarlijk team te maken. Met een attractieve formatie werden op het EK aansprekende resultaten behaald, met een plaats in de halve finale als resultaat. Rusland verdiende alle lof en de Russische spelers werden interessant voor de grote clubs. Ook Dick Advocaat liet meermaals van zich horen vanuit Rusland. Hij won met Zenith Sint Petersburg onder andere de UEFA Cup, en werd later zelfs benoemd tot ereburger van de stad Sint Petersburg.

untitled-16

Ook in de toekomst zullen er nog vele Nederlandse trainers doorbreken. Op korte termijn denk ik aan mensen als Cocu, De Boer, Bergkamp, die volgens insiders alle capaciteiten bezitten om een goede trainer te worden. Voorlopig lijken ze het juiste pad te hebben ingeslagen. Ze bouwen hun carrière rustig op en zullen op termijn ook aan de top van de internationale trainersgilde staan.

About Barend