Waarom United ‘gewoon’ weer kampioen wordt

In de Premier League lijkt het zoals zo vaak weer behoorlijk spannend bovenin. Chelsea en Manchester United leiden, kort daarachter staat Arsenal en de rest volgt op niet al te grote afstand. Toch is de spanning maar schijn, want aan het eind van het seizoen zal Manchester United weer ‘gewoon’ bovenaan het rijtje staan en volgt de rest op gepaste afstand. Waarom dit zo is? Hier zijn drie redenen.

michael-owen-manchester-united-malaysia-xi-pr_2336181

Allereerst heeft United slechts één echte concurrent, Chelsea. De anderen zullen het op verschillende manieren laten afweten. Van de twee andere topclubs zal Liverpool samen met Fulham moeten knokken om het laatste Europa League-ticket, hoger zie ik ze niet eindigen. Arsenal speelt weer het mooiste voetbal van de competitie, maar heeft een te smalle selectie. Grote paniek omdat je spits geblesseerd raakt, past niet bij een topclub, ook al is hij belangrijk in je spelsysteem. De vier subtoppers zijn dit seizoen nog teveel ‘sub’ om tot de ‘top’ te kunnen gaan behoren. Everton laat het vooralsnog volkomen afweten en moet oppassen niet in degradatievoetbal te belanden. Aston Villa is constant, maar verspeelt te vaak op slordige wijze punten. De Spurs hebben een magistrale aanvalslinie, maar in de rest van het elftal ontbreekt die klasse. Tot slot Manchester City. Dit seizoen was de doelstelling de Champions League halen, maar dat wordt nog een hele klus. De Citizens lijken op bepaalde momenten onder de (enorme) druk te bezwijken en verspelen punt na punt.

Blijft over de enige concurrent, Chelsea. Deze ploeg zal het langst in het spoor van United kunnen blijven, maar zal uiteindelijk tekortkomen. Aanvoerder van Arsenal, Cesc Fabregas, zei het eerder deze week al: “Chelsea heeft geen bijzondere ploeg, maar ze hebben Didier Drogba”. Voorin draaien ze alleen op de klasse van de Ivoriaanse krachtpatser en laten ze die nu net een tijd moeten missen vanwege de Africa Cup in januari 2010. Op het middenveld wordt in Engeland vol lof gesproken over het blok Frank Lampard-Michael Essien, maar afgelopen week liet Manchester City zien hoe daarmee om te gaan. Gewoon een mannetje (Nigel de Jong) de opdracht geven niets anders te doen dan deze twee voor de voeten lopen. Bovendien zal ook Essien in januari in Angola zitten. Zonder deze drie spelers is Chelsea nog steeds een goede ploeg, maar ook zeker niet meer dan dat.

Dan Manchester United zelf. Na het vertrek van Cristiano Ronaldo verwachtte iedereen een minder seizoen van United, maar daar is tot nu toe nog niets van gebleken. In de Champions League missen ze liefst acht verdedigers en nog wordt de Duitse kampioen met een geïmproviseerd elftal in eigen huis verslagen. Als iedereen fit is, heeft United gewoon het sterkste elftal van Engeland met spelers als Carrick, Ferdinand, van der Sar en Rooney. Daar komt bij dat een groot aantal aanvallend ingestelde spelers aan de deur staat te kloppen. Macheda, Welbeck en Obertan kunnen onder begeleiding van de ervaren spelers (Giggs, Scholes) uitgroeien tot wereldtoppers. Daarnaast heeft United een creatief middenveld, snelle vleugelspelers en een sterke verdediging. Een brede selectie en een topcoach doen de rest. De Premier League is nog niet halverwege, maar in mijn ogen allang beslist!

About Sven