Waarom Lukaku nog geen Rode Duivel moet worden

Hij is de absolute revelatie en sensatie van de heenronde in de Belgische Jupiler Pro League. Romelu Lukaku natuurlijk. De jonge Belg scoort om de 81 minuten een doelpunt. Indrukwekkende cijfers voor een jongen van amper zestien jaar oud.

200909242229-1_lukaku-bezorgt-anderlecht-winst-tegen-moeskroen

Lukaku mag zichzelf de redder van Anderlecht noemen. Door de blessure van Frutos en het feit dat Tom De Sutter de weg naar doel lijkt kwijt te zijn, kwam hij al snel in actie. En hij was al belangrijk. Met acht doelpunten 652 minuten is hij al de topschutter van Anderlecht en maakte hij er eentje minder dan de echte topschutter, Milan Jovanovic. Eindelijk nog eens een rastalent in het elftal van RSC Anderlecht, want sinds Kompany is Lukaku het grootste talent van paars-wit. Maar als hij zo door gaat, schopt hij het veel verder.

Lukaku is een beer van een vent. Wie hem ziet, geeft hem geen zestien jaar. Niet alleen is hij al volgroeid (192 cm), maar Lukaku straalt ook maturiteit uit. Toch zie je het kind in hem nog als hij voor de camera’s staat, maar daar wordt hij nu bewust van weggehouden. En dat is goed, je moet die jongen beschermen. Ook de pers moet anders met hem omspringen. Je mag hem prijzen, maar dan moet je hem straks ook niet gaan afmaken als het eens wat minder gaat. Maar gaat die dip er wel komen? Wie had voor de seizoensstart voorspelt dat Lukaku acht keer zou scoren? Niemand had hem aangekruist als basisspeler. Hij heeft iedereen verrast. Dat deed hij al in mei toen trainer Ariël Jacobs hem opnam in de kern voor de terugwedstrijd tegen Standard. Twee weken eerder had Lukaku zijn handtekening onder een profcontract gezet en nu mocht hij meteen invallen in zo’n belangrijke wedstrijd. Hij wist zich een keer te onderscheiden door Mulemo op rechts in de wind te zetten, maar Anderlecht toch nog aan de titel helpen, lukte ook Lukaku niet. En dat moesten we ook nog niet verwachten.
lukaku
Maar in amper een paar maanden groeide hij uit tot sterspeler van RSCA. Straks pakt hij absoluut veel punten op het Gala van de Gouden Schoen (voor de beste voetballer van België), maar voor de prijs komt hij waarschijnlijk nog te kort. Net zoals hij nog niet klaar is voor een basisplaats bij de Rode Duivels. Dat zie je ook in de Europese wedstrijden van Anderlecht. In Lyon liet Jacobs hem debuteren, maar je merkt dat het Europees moeizamer gaat dan in de Belgische competitie. En dat is geen kritiek. We mogen niet vergeten dat hij amper zestien jaar jong is en nog maar enkele maanden meespeelt op het hoogste niveau. Eerder haalde Lukaku zelf al aan dat de Rode Duivels misschien te vroeg komen. Maar als hij zo blijft spelen, kan Advocaat niet meer om hem heen. En Anderlecht moet zorgen dat het niet te afhankelijk wordt van Lukaku. De toekomst lacht hem toe en als hij zo blijft spelen, zit hij nog voor zijn twintigste verjaardag bij een Europese topclub. Maar laten we nu rustig blijven. Laat hem eerst nog maar schitteren in de Jupiler Pro League. Lukaku is slim genoeg om te weten wanneer hij er klaar voor is.

About Jesse