Waarom hoor ik niets over Mart Nooij?

De WK-Kwalificatiewedstrijden zijn, behalve voor Nederland, voor haast elk land spannender dan ooit. mart-nooijZo heeft de VS al punten verloren tegen El Salvador. Krijgt Gabon zomaar ineens Marokko op de knieën. Wint Bosnië van België, dan kijken mensen er amper nog van op. Alle Nederlandse bondscoaches worden op de voet gevolgd door de Nederlandse media. Tenminste, alle bekende bondscoaches. Mart Nooij niet, hij heeft nog haast geen Nederlandse pers over de vloer gehad. Toch is hij één van de zes Nederlandse bondscoaches die zich nog kan plaatsen!

Mart Nooij overleeft alles. Hij wist bijvoorbeeld met jong Burkina Faso de tweede ronde te halen op het WK onder twintig in de Verenigde Arabische Emiraten in 2003. Een stunt van formaat, waarvan ik nog nooit iets heb vernomen. Waarschijnlijk komt dat, omdat Nederland niet eens aan dat WK mee mocht doen. Ze waren daar gewoon niet goed genoeg voor. Nu is die tijd afgelopen en zit hij bij Mozambique, weer een land dat in Afrika ligt en weer weet hij de gemoederen in de Afrikaanse voetbalwereld op te schudden. Dit keer is Nigeria de gelukkige tegenstander die mocht schrikken. Sterker nog, alle media die er iets over melden zeggen dat Mozambique sterker was en dat de scheidsrechter ook nog eens twee doelpunten afkeurde. Dat spelers als John Obi Mikel en Obefami Martins worden afgetroefd door namen als Kapango, Domingues en Dario Khan, die alle drie ‘gewoon’ in Afrika spelen bij clubs uit Egypte en Zuid-Afrika is uiterst opvallend.

Mart Nooij, volgend jaar bekende Nederlander?

Moraal van het verhaal is dat ‘kleine’ voetballanden zoals Trinidad en Tobago vorig jaar, in een vroeg stadium door de internationale pers niet groot onthaald worden en dat is niet terecht. Mozambique moet dezelfde eer krijgen als Nigeria, want de landen zijn gewoon gelijk aan elkaar, de wedstrijdbeeld en de uitslag bewijzen het. Kleine voetballanden zijn voor mij wat een WK leuk maakt. En wat zou er nou grappiger zijn dan dat straks Mozambique-Nederland in Bloemfontein een wedstrijd zou zijn van het WK. Dan hebben Mart Nooij en ik onze grammen gehaald en ik hoop dat er een shock door Nederland komt als duidelijk word dat er nog meer is dan het Nederlands elftal, Guus Hiddink en Ronald Koeman op interlandgebied.

About Guido