Waar zijn de miljoenen van Madrid gebleven?

loan1Ik was een van de mensen die kritisch stond tegenover hoe Real Madrid een smak geld ging lenen om zich te versterken tijdens deze zomer. Maar een van de argumenten van mijn pro-Madrileense vrienden was dat Real voor een financiële golf ging zorgen die door heel Europa voelbaar ging zijn. Maar, dan vraag ik me nu na een dikke maand transferperiode toch af, waar zijn die miljoen gebleven?

 We beginnen bij AC Milan. Kaka werd gekocht door Real Madrid voor een bedrag van 65 miljoen. Het vertrek van Kaka gaat binnen de kern opgevangen worden want in Milaan verwachten ze dit jaar veel van Ronaldinho. Hij moet de rol van spelmaker van zijn vetrokken landgenoot overnemen. Versterken deed Milan in elke linie, maar het gaf amper geld uit. De Amerikaanse verdediger Onyewu werd gratis weggeplukt bij Standard Luik en de jonge spits Di Gennaro kwam ook gratis over van reeksgenoot Genoa. Voorlopig legde ze enkel voor middenvelder Abate geld op tafel, met zijn transfer van zo’n 2,2 miljoen gemoeid, oftewel een peulenschil vergeleken met wat er binnengekomen is. Sinds kort is er dan toch de beloofde grote transfer gebeurd. Huntelaar, bij Madrid op overschot, werd gekocht voor vijftien miljoen euro.

Waar zijn de miljoenen gebleven? Ze gingen vooral naar de aflossing van de schulden van de Italiaanse grootmacht. Slechts een vierde van Kakas verkoop ging naar nieuwe spelers, en zowat alles daarvan ging terug naar Madrid.
De volgende grote aankoop van de Koninklijke was Cristiano Ronaldo van Manchester United. Voor hem werd een recordbedrag neergeteld van maar liefst 94 miljoen. Als vervanger werd voor 20miljoen euro de Ecuadoraanse vleugelspeler Antonio Valencia weggeplukt bij reeksgenoot Wigan. United haalde ook nog twee andere spelers. Zo werd Boy Wonder, Michael Owen, gratis overgenomen van het gedegradeerde Newcastle en kwam Gabriel Obertan over van de Franse landskampioen Bordeaux voor amper drie miljoen.

owen1

Waar is de miljoenen gebleven? Wigan op zijn beurt versterkte zich met Hendry Thomas, James McCarthy en Jordi Gomez. De eerste, een Hondurees, kwam over van Deportiva Olimpia voor een onbekend bedrag en wordt beschouwd als vervanger van Valencia. De twee anderen kosten ieder zo’n anderhalf miljoen, en komen respectievelijk uit Schotland en Spanje. En de rest van Uniteds 94 miljoen? Geen idee, maar Ferguson zei al dat zijn zomerkoopjes gedaan zijn. Ook toen voorzitter Glazer bekend maakte dat er nog zo’n zeventig miljoen beschikbaar was, leek hij niet van plan iemand nieuw aan te trekken.

Als derde in rij de transfer van Karim Benzema van Lyon naar Madrid voor 35 miljoen euro. In Lyon zien ze niet op hun euro’s want ze trokken voor maar liefst het dubbele van dat bedrag spelers aan. Vorig jaar stelde Lyon teleur in de eigen competitie en ter compensatie van het vertrek van Benzema, Keita en Juninho haalden ze Aly Cissokho (linksachter, 15m, Porto), Michel Bastos (linksmid, 18m, Lille), Lissandro Lopez (spits, 24m, Porto) en Bafetimbi Gomis (spits, 13m, St Etienne). Lyon zelf verklaarde dat het nog niet klaar is met zijn zomertransfers.

ali-bastos1

Waar zijn de miljoenen gebleven?  Het geld ging dus in twee richtingen, enerzijds naar Portgual, anderzijds naar reeksgenoten. De beide reeksgenoten shopten voorlopig enkel in Frankrijk. Porto op zijn beurt haalde spelers in Griekenland (Bellushi van Olympiakos) en Roemenië (Alvaro Pereira van Cluj) maar het gros van hun nieuwkomers kwamen uit Zuid-Amerika.

Tot slotte de nieuwste aanwinst van de Koninklijke; Xabi Alonso. De Spaanse middenvelder komt voor zo’n dikke dertig miljoen euro naar de hoofdstad. Ter vervanging werd gedacht aan Defour (Standard Luik), Poulsen (Juventus) en Aquilani (AS Roma). Die laatste nam niet het vliegtuig naar België voor het treffen met AA Gent, maar wel richting Liverpool. De Italiaanse international komt over voor een bedrag van € 20 miljoen.

Waar zijn de miljoenen gebleven?  AS Roma heeft, net als Liverpool, ook een hoge schuldenlast. Ze gaan dus waarschijnlijk de meerderheid van het geld gebruiken om die in te krimpen. Of, ze ondersteunen hiermee de recente geruchten. Investeerders willen zeventig miljoen op tafel leggen voor een vijftal spelers binnen te halen. De vijf zouden zijn Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben, Rafaël Van der Vaart, Christoph Metzelder en Mahamadou Diarra. Ondertussen weten we ook dat dat niet zal doorgaan. Huntelaar is naar concurrent AC Milan en Robben wil Real enkel verlaten voor een club die ook in de Champions League aanwezig is.

 In conclusie; de miljoenen bleven vooral in de handen van de ontvangers, enkel Lyon ging op koopjacht maar dan enkel in Portugal en Frankrijk. Van een financiële golf door Europa is er dus absoluut geen sprake. Meer zelfs, de miljoenen gaan terug naar Madrid (Huntelaar of misschien zelfs nog iets uit de Romeinse richting) of gaan terug naar de banken.

About Glenn