Waar was Mark van Bommel?

De kater van gisteren zal er niet minder om worden, maar het is toch tijd voor de terugblik. Bij wijze van experiment brengen we vandaag de passing-patronen van het Nederlands elftal tegen Denemarken in beeld. Onze data suggereert dat Van Bommel verstoppertje heeft gespeeld. Sneijder is het absolute knooppunt bij Nederland en weet vooral Afellay makkelijk te vinden.

De data voor dit artikel is van Opta Sports en afkomstig van de geweldige FourFourTwo Stats Zone [App]. 

Laten we allereerst eens kijken naar het algemene beeld. In de onderstaande visualisatie staat elke basisspeler afgebeeld. De lijnen tussen spelers staan voor het aantal passen dat er tussen hen werd uitgewisseld: een dikke, rode lijn staat voor veel passes tussen beide spelers, een dunne, gele lijn voor weinig passes. De afmeting van het bolletje staat voor het aantal spelers dat minimaal drie passes met iemand uitwisselde. Hoe meer verschillende spelers, des te groter het bolletje.

Wie speelt naar wie? Passing van Oranje tegen Denemarken. Alleen de verbindingen waarbij de ene speler de andere minimaal drie keer aanspeelde worden getoond. De afmeting van het bolletje staat voor het aantal verschillende personen waarmee de speler minimaal drie passes uitwisselde.

 

Het valt allereerst op dat Van Persie, die in de punt staat om zijn meevoetballende vermogen, maar een klein stipje is in de afbeelding. Dit wil zeggen dat er weinig verschillende spelers zijn met wie hij passes uitwisselde. Voor een diepe spits is dit niet uitzonderlijk – we hebben het immers over het eindstation en alleen aanvallende spelers kunnen hem regelmatig bereiken.

In de media gaat het vaak over de “klik” tussen Van Persie en Afellay, maar onze afbeelding laat toch vooral een sterke verbinding tussen Sneijder en Afellay zien. Zij wisselden meer passes uit dan ieder ander duo, en dat terwijl Afellay 20 minuten voor tijd gewisseld werd. Het is ook bijzonder om het verschil tussen Nigel de Jong en Mark van Bommel te zien. De Jong werd 20 minuten voor tijd gewisseld, maar is het grootste knooppunt in de visualisatie en heeft een sterke verbinding met Vlaar, Willems en Sneijder. Van Bommel daarentegen lijkt – en dat is bijzonder voor een centrale middenvelder – enigszins afgezonderd van de rest. We zijn er nog niet over uit wat dit precies betekent. Speelde Van Bommel verstoppertje? Of is er iets anders gaande? Laat gerust weten wat jouw interpretatie van deze data is.

Passen ontvangen tegen Denemarken. Alleen relaties van minimaal 5 onderlinge passes worden nog getoond.

 

In de bovenstaande afbeelding hebben we de visualisatie versimpeld. Alleen nog als er minimaal vijf passes van de ene naar de andere speler gaan is dat zichtbaar als een pijl. De afmeting van een bolletje staat nu voor het aantal ontvangen passes. Wat heel duidelijk wordt is de cruciale rol die Wesley Sneijder speelde in het elftal. Hij is als enige in staat om met alle spelers die in zijn buurt staan meer dan vijf passes uit te wisselen. Een ware spelmaker.

Het wordt echter pas echt leuk als we de bovenstaande afbeelding eens vergelijken met die hieronder, waarin de afmeting van het bolletje staat voor hoeveel verschillende spelers iemand heeft aangespeeld. Robben heeft de bal van veel verschillende spelers mogen ontvangen, zoals we hierboven zagen. Robben heeft bijna alleen maar Sneijder, van Persie of Van der Wiel aangespeeld, in tegenstelling tot Afellay aan de andere kant, die bijvoorbeeld ook De Jong en Robben wist te vinden.

De afmeting van het bolletje staat voor de verstuurde passes

 

De data voor dit artikel is van Opta Sports en afkomstig van de geweldige FourFourTwo Stats Zone [App]. 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas