Waar is het oude AC Milan gebleven?

Tot voorkort domineerde AC Milan de Serie A en de Champions League, maar dat tijdperk lijkt voorbij. Na twee mislukte seizoenen en een vrij hopeloze seizoenstart is AC Milan de aansluiting met de top verloren. Waar is het oude AC Milan gebleven?

Het laatste succes van AC Milan was in 2007

Het laatste succes van AC Milan was in 2007

Om te begrijpen waar het mis ging bij Milan moeten we terug naar het omkoopschandaal van 2006. In dat jaar werden de verhoudingen in Italië opnieuw bepaald. Inter kreeg het kampioenschap cadeau en zou definitief de macht overnemen (terwijl het al die jaren ervoor kwakkelde!). Juventus, Lazio Roma en Fiorentina degradeerden en werden uitgesloten van Europees voetbal. AC Milan kreeg slechts een fors aantal punten in mindering en mocht wel Europees blijven spelen.

Ondanks dat Milan niet kon overtuigen in de competitie, won de ploeg dat seizoen de Champions League. In de finale versloegen ze Liverpool en daarmee was het de oudste ploeg ooit die de Champions League won. De wedstrijdselectie bestond voornamelijk uit spelers met een lange historie bij de club: Maldini (op dat moment 22 jaar bij de club), Ambrosini (11), Gatusso (7), Dida (6), Pirlo (5), Inzaghi (5), Kaladze (5), Nesta (4), Seedorf (4)… aangevuld met enkele relatieve nieuwkomers zoals Kaká (3).

champions_league_2007_5_1024x768

Ik heb me altijd verbaasd over het succes van de oude selectie van Carlo Ancelotti. Dit AC Milan was op papier zeker niet de sterkste van Europa. Dat was ook de charme van het succes. De spelers vulden elkaar aan en kenden hun rol. Pirlo verdeelde het spel, terwijl Gatusso het vuile werk opknapte. Kaká was essentieel met zijn creatieve impulsen en Inzaghi voor de afronding. De verdediging hield zich vooral bezig met waar het goed in is: verdedigen. Milan speelde georganiseerd en kende de nodige automatismen. Spelers als Seedorf en Inzaghi komen in hun nationale team niet goed tot hun recht, maar excelleerden bij Milan. Ze stegen in boven zichzelf uit.

De Champions League-winst (en aansluitend de Europese Supercup) was het zichtbare succes van de club, maar dat de club onderhuids in verval raakte werd langzaam ook duidelijk. AC Milan is te laat gaan bouwen aan een nieuwe ploeg en heeft nu niet meer de middelen om echt te concurreren met Juventus en Internazionale. Juventus kocht jonge, talentvolle spelers ter opvolging van het tijdperk Del Piero/Nedved. Inter heeft een gedegen selectie die onder José Mourinho goed tot z’n recht komt.

AC Milan is fundamenteel hetzelfde gebleven als in 2007, maar mist haar sleutelpeler (Kaká) en heeft diens natuurlijke opvolger (Gourcuff) laten gaan. Milan is niet met haar tijd meegegaan en de balans in het elftal is zoekgeraakt. Onder impuls van Berlusconi haalde de club weliswaar grote namen – Ronaldinho, Beckham, Schevchenko – maar die zijn stuk voor stuk over hun hoogtepunt heen. Binnen de selectie zijn enkele lichtpuntjes, zoals de veelbelovende Alexandre Pato, ex-Arsenal vechtertje Mathieu Flamini en enkele talenten uit eigen jeugd. Helaas is dat onvoldoende om de gebreken in de selectie – die duidelijk op z’n retour is – te compenseren.

Berlusconi drukt zijn stempel op de club

Berlusconi drukt zijn stempel op de club

Tot overmaat van ramp heeft Milan ook nog eens haar toptrainer vervangen door de onervaren Leonardo, die onvoldoende gezag heeft om op te staan tegen Berlusconi. Leonardo is vergelijkbaar met van Basten: geen ervaring, wel een topfunctie binnen de club. Dat werkt zelden, behalve als omstandigheden optimaal zijn (zoals bij Guardiola bij Barça), maar daarvan is bij AC Milan duidelijk geen sprake.

AC Milan is nog te redden. Daarvoor moet de club nú gaan bouwen aan een selectie die er over twee jaar staat. Vedetten mogen het stokje langzaam overgeven. Een waardige trainer aan het roer is essentieel, een bouwer met uitstraling en visie zoals van Gaal of Wenger. Dan komt het wel weer goed en wordt AC niet definitief “de tweede club van Milaan”.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas