Waar is de voetbalhomo?

Misschien heb je het al gelezen: het grootste deel (67,8%) van de profvoetballers uit Belgische Jupiler Pro League vindt dat homo’s geen plaats hebben in hun competitie.

lesauxjpg

Opmerkelijke cijfers. Het Nieuwsblad ging op zoek naar reacties, maar publiekelijk wil niemand bekennen dat hij iets tegen homo’s heeft. Zoiets kan je wel verwachten. Niemand wil een slecht imago creëren vanwege ‘haat’ tegen homo’s. Maar zijn er echt homofoben tussen de voetballers?

En: zijn er wel homoseksuele voetballers? Weinig mannen durven zich er voor uit te geven. Vaak bang voor de reacties. De bekendste homo is misschien Graeme Le Saux. Hij werd jarenlang gepest om zijn geaardheid, maar wat bleek? Hij is heteroseksueel!

Ook in België kennen we zo’n gelijkaardig verhaal. Bart Goor – speler van Germinal Beerschot – wordt regelmatig verweten dat hij homo zou zijn, maar hij heeft maarliefst vier kinderen. Ooit hing er een spandoek ‘Bart, we know what you did last Sunday’ op het Kiel om Goor af te leiden. Goor zou een relatie hebben gehad met collega-voetballer Sunday Oliseh. Momenteel heeft de speler van GBA een relatie met Tanja Prinsier.

bartgoor

Ook wordt er meermaals gesuggereerd dat er in de Italiaanse nationale ploeg sommige jongens regelmatig de lakens delen met een man. Een Italiaanse man beweerde dat hij al met 30 topvoetballers had gevreeën, waarvan er twaalf in de Serie A zouden spelen.

Eerder verklaarde politicus Franco Grillini dat in de Italiaanse eerste klasse minstens 20 homoseksuele voetballers waren, alleen bang er voor uit te komen. Luciano Moggi, voormalig manager van Juventus, verklaarde daarop weer dat er geen plaats was voor homo’s.

italia

Het blijft allemaal gissen naar wie nu de waarheid zegt. De Italiaanse bondscoach Marcello Lippi liet alvast weten dat hij geen probleem heeft met homo’s in de nationale ploeg. Hij geeft aan zelf nog geen homo-sexuele voetballer te hebben ontmoet.

Wie er nu iets tegen homo’s heeft en wie niet, zullen we nooit weten. Ricky Begeyn – ex-doelman van Cercle Brugge – liet enkele jaren geleden verstaan dat hij zich niet op zijn gemak zou voelen met een homoseksuele collega in de douche, maar excuseerde zich wel voor zijn uitspraken. Hij is een van de weinige voetballers die openlijk bekende dat hij een probleem zou hebben met homo’s.

De andere voetballers laten echter niets los. “Geef mij maar een homoseksuele spits die elk jaar goed is voor 40 doelpunten”, liet Club Brugge-doelman Geert De Vlieger optekenen. De uitslag van het onderzoek moet worden genuanceerd: “De enquêtes werden meestal in groep ingevuld en er werd niet echt over nagedacht”, klinkt het.

Er is een duidelijk verschil tussen iets tegen homo’s hebben en zeggen dat er geen plaats voor is. De antwoorden van de spelers worden uit hun context getrokken. De meeste jongens zullen bedoeld hebben dat ze denken dat een homoseksuele speler niet hard genoeg is om aan de top te geraken, maar het is nog maar de vraag of er echt veel homofobe voetballers zijn.

About Jesse