Ronaldo wordt weer Goddelijke Kanarie

RonaldoWelkom bij de eerste uitgave van Vox Populi*. Voor de aftrap van deze column kiezen we voor het Braziliaanse wonder, namelijk Ronaldo. Of hij nou el Gordo (de Dikke) of o Fenomeno (het Fenomeen) genoemd moet worden is niet zozeer vraag. Wel of hij nog ooit te bewonderen zal zijn bij de Goddelijke Kanaries, de nationale elf van Brazilië. Bondscoach Dunga sluit een terugkeer niet uit en ook de meerderheid van onze bezoekers gelooft in zijn terugkeer.

Ronaldo Luis Nazário de Lima scheurde op 13 februari 2008 zijn kruisband van zijn linkerknie af. Wéér zijn knie. Voor de ex-spits van onder andere PSV, Barçelona, Inter Milan, Real Madrid en AC Milan was het niet de eerste keer dat hij lang out ging zijn. In zijn Inter-periode is hij zelfs twintig maanden buiten strijd geweest door een knieblessure.

Door zijn huidige blessure werd zijn contract bij Milan stopgezet. Hij revalideerde lang en werd in die periode al aan allerlei clubs gelinkt, van Manchester City tot PSG. Uiteindelijk koos hij voor een club in zijn thuisland, namelijk Corinthians. Net fet sprak hij over hoe hij graag weer bij de Goddelijke Kanaries wou spelen. Maar gelooft de rest er nog in? Het Braziliaanse volk wel. Zij willen hun ster terug bij de nationale elf zien scoren. Ook nationale held Romário zou hem graag terugzien.

Ronaldo en enkele van zijn concurrenten voor de spitspositie

Ronaldo en enkele van zijn concurrenten voor de spitspositie

Kwaliteiten

Een neus voor doelpunten, dat leer je niet af. Ronaldo is al meerdere keren zwaar en lang out geweest, en telkens stond hij er weer. Dat hij zijn topniveau van het WK 2002 (acht doelpunten) niet meer haalt, dat is te begrijpen maar desondanks kan hij van grote waarde zijn voor de ploeg. Dit Brazilië staat slechts tweede in de WK-kwalificatiepoules, achter Paraguay. Het nationale team scoort voldoende (gedeelde tweede plaats qua beste aanval) maar is vooral defensief sterk met slechts vijf tegendoelpunten. Ze scoren vooral in “trossen”. Een 3-0 tegen Peru, 4-0 tegen Venezuela, daarentegen staat wel 0-0 tegen Colombia en 1-1 tegen Ecuador. Een spits die altijd scoort, zeg maar een fitte Ronaldo, zou toch handig zijn. Op het forum gaven veel mensen aan dat Ronaldo nuttig kan zijn als pitch-hitter, iemand die je kan inbrengen op de beslissing in de wedstrijd te forceren.

De stand in de kwalificatiepoule voor het WK

Niveau Braziliaanse competitie

Sommige vonden dat het niveau waarop Ronaldo speelt en zal spelen in de toekomst (hij wil niet terug naar Europa) te laag. Hij scoort aan de lopende band in de Braziliaanse competitie, maar dat is geen bewijs dat hij ook tegen de beste defensies van de wereld kan scoren. Toch worden er ook spitsen door Dunga opgeroepen uit de competitie van Brazilië, Rusland en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten, dus waarom Ronaldo niet?

Conditie

Over zijn fitheid waren twijfels, maar toch vinden de bezoekers van het forum dat Ronaldo nuttig kan zijn voor de nationale ploeg. Zijn kilo’s verdwijnen beetje bij beetje, hij weegt momenteel slechts drie kilo te zwaar. Hij speelde intussen tien wedstrijden en scoorde acht goals, waaronder twee tegen Santos onder het toeziend oog van legende Pelé. Daarmee is hij weer op de goede weg om naar zijn maximale niveau te groeien. De meerderheid gelooft in hem, áls hij fit én blessurevrij blijft. Wéér geblesseerd raken zou een definitief kruis door zijn interlandcarrière betekenen. Het al dan niet uitblijven van blessures is volgens de meesten doorslaggevend.

Leeftijd

Er zijn ook mensen die vinden dat het tijd is om de jongeren een kans te geven. Ronaldo wordt ondertussen al 33 en zou aan het uitbollen zijn. Zijn moment van glorie is voorbij. Dunga zelf vindt dat Pato “de nieuwe Ronaldo” is, maar dat horen we wel vaker van spelers. Ook Adriano werd zo genoemd en is het nooit geworden. Andere jongeren, zoals Jô en Love, zijn nog niet klaar om in Ronaldo’s voetsporen te treden. Jô scoort in clubverband weer vrij vlot. In het Everton-shirt scoorde hij al vijf keer in negen wedstrijden. Maar zowel bij zijn eerste club Corithians als bij Manchester City kon hij de verwachtingen niet inlossen.

Vagner Love scoort wel vlotter, maar dat is vooral in de Russische competitie en in de UEFA Cup. Eens hij zijn transfer naar een topcompetitie versierd (Manchester United zou interesse tonen) en onder druk voor de titel en Champions League speelt, dan kunnen we hem pas echt beoordelen. In het Braziliaans shirt lijkt hij voorlopig niet dé topschutter te zijn die de Brazilianen zoeken.

De concurrentie

Stuk voor stuk minder doeltreffend dan Ronaldo. Enkel Adriano en Luis Fabiano kunnen hem voorlopig bijblijven, statistisch gezien. Adriano is niet teruggekeerd naar Italië na zijn laatste interland. Hij voelde zich er ongelukkig en overwoog zelfs te stoppen met voetbal. Zijn contract werd ontbonden en een maand later tekende hij in zijn thuisland bij Flamengo. De laatste jaren in Italië was hij niet meer productief.
Ook Luis Fabiano’s cijfers geven een vertekend beeld. Hij scoorde vooral in oefenwedstrijden. Pas recent begin hij ook te scoren als het erom gaat.

Amauri dan weer, die mag je eigenlijk schrappen want hij wil voor Italië spelen, ondanks dat Dunga hem wil oproepen. Daarbij komt dat niet elke spits een spits is zoals Ronaldo. Onder andere Sobis en Robinho spelen vaker op de flank dan centraal. Ronaldo, een pure spits, is vrij uniek voor dit Brazilië. Dunga heeft al veel vervangers voor Ronaldo geprobeerd, maar niemand bleek zo vlot te scoren als een fitte O Fenomeno.

brazilstrikes

Enige opmerking hierbij is dat de cijfers die ik geef niet altijd dezelfde zullen zijn zoals je die zelf op internet vindt. Ik heb enkele sites geraadpleegd en ze gaven allemaal wel ongeveer dezelfde resultaten, maar nooit exact dezelfde.

*Vox Populi is een nieuw initiatief van Football United. Elke week lanceren we op ons forum een stelling, een quote of een gebeurtenis in de voetbalwereld. De bezoekers krijgen dan een week de tijd om erover te praten en vervolgens komt er op deze site een soort samenvatting van al wat er gezegd werd.

About Glenn