Volg de Eredivisie vandaag met tweede scherm

Het is een prachtig weekend voor voetballiefhebbers. Naast dat het nergens zo spannend is als in onze Eredivisie en er enkele prachtige affiches op het programma staan, is er nog meer goed nieuws. Vanaf nu kunnen  we genieten van een geweldige website: Eredivisie Live Sidekick.

Het idee van Eredivisie Live Sidekick is om voetballiefhebbers naast de wedstrijdbeelden een “tweede scherm” te bieden met interessante informatie over de wedstrijd die ze aan het kijken zijn. De website en applicaties zijn ontwikkeld door Infostrada Sports en zitten dus bordevol statistieken en feitjes over de wedstrijden, het seizoen of bepaalde teams en spelers. Met sidekick zullen wedstrijden van de Eredivisie nooit meer hetzelfde zijn.

Sidekick maakt alle info die je als liefhebber zou kunnen zoeken beschikbaar. Denk aan de geschiedenis van eerdere ontmoetingen tussen de twee teams, historische feiten over de wedstrijd en andere voor de hand liggende informatie zoals de opstellingen. Het wordt echter pas echt leuk wanneer je op “meer statistieken” klikt. Je kunt dan per speler het aantal balcontacten, passen, overtredingen en gewonnen duels bekijken.

Hoe dieper je in de website duikt, des te leuker. Als je klikt op de namen van één van de teams zie je onder andere de statistieken van de wedstrijd vergeleken met het seizoensgemiddelde, kan je kijken of de spelers veel naar voren, zij of naar achteren passen en waar de schoten op doel belanden. Het hoogtepunt is de heat map, een kaartje van het veld waarop je precies kunt zien waar welke spelers het meeste balbezit hadden. Die geeft vaak interessante inzichten over de verhoudingen in de wedstrijd.

Laten we als voorbeeld eens een vluchtige analyse proberen te maken van Roda JC – De Graafschap van gisteren. We zien al snel dat de thuisploeg en favoriet van deze wedstrijd Roda het merendeel van het balbezit had: 66%, ver boven hun seizoensgemiddelde van 49%. Als vanzelfsprekend hadden de spelers van Roda dus ook veel meer balcontacten en verstuurden ze veel meer succesvolle passen. Sidekick laat zien dat Robbie Wielaert en Mark-Jan Fledderus 83 en 81 succesvolle passen verstuurden, terwijl bij De Graafschap Soufian El Hassnaoui (26 passes) en Ties Evers (23) het meeste passen verstuurden en nog niet eens tot een derde van dat aantal kwamen.

Op het eerste gezicht lijkt het er op dat Roda JC de wedstrijd onder controle had, met het meeste balbezit. Toch verloren ze wat ongelukkig met 0-2. Wat opvalt in Sidekick is dat van de vijf spelers die het meeste passen bij Roda er vier spelers in de laatste linie spelen. En we weten inmiddels dat het met name de succesvolle passen diep op de helft van de tegenstander zijn die doorslaggevend zijn voor het al dan niet winnen van een wedstrijd.

Het is dus tijd om de heatmap er bij te pakken. We weten dat De Graafschap nauwelijks balbezit had, en Roda de wedstrijd domineerde. Roda JC schoot ook veel meer op doel (14 keer) dan De Graafschap (4 keer). Toch levert de heatmap ons een interessant beeld op. Hoewel Roda veel meer balbezit had, was dat met name achterin. Slechts een marginaal deel van het balbezit was op de helft van de tegenstander. Wanneer De Graafschap echter de bal had vonden ze de weg naar voren moeiteloos. Het is treffend om te zien dat uitgerekend in het zestienmetergebied van de tegenstander de rode vlekjes ontstaan.

De verdeling van het balbezit over het veld van Roda JC (links) en De Graafschap (rechts). Screenshot van Eredivisie Live Sidekick.

Deze patronen hebben we eerder gezien bij de wedstrijden van Ajax. Aanvallend ingestelde ploegen die op balbezit spelen, hebben vaak vooral balbezit achterin. Counterploegen hebben daardoor vaak de ruimte om de aanval snel te bereiken, waardoor bovenstaande afbeeldingen ontstaan.

Ik schreef deze analyse zonder ook maar een minuut van de wedstrijd te hebben gezien. Ongetwijfeld zijn er nog talloze factoren die van invloed zijn geweest op het resultaat van de wedstrijd. En waarschijnlijk mis ik enkele nuances in mijn analyse. Wat ik vooral heb willen exploreren is wat voor gave dingen we met dit stukje software kunnen. Dus voetballiefhebbers, leef je uit op Sidekick!

Meer weten over Sidekick? Volg ook @InfostradaNL en @EredivisieLive

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas