Vitesse profiteert van nieuw netwerk

Eindelijk zijn daar dan de eerste transfers van Vitesse. Iets later dan de beloofde ‘twee dagen’ van voorzitter Zhordania werden vandaag drie spelers van Chelsea vastgelegd voor komend seizoen. De ‘Balkan-boys’ Delac, Rajkovic en Matic moeten de club uit Arnhem naar nieuwe hoogten stuwen. Het is geen toeval dat deze drie transfers tot stand zijn gekomen met behulp van het nieuwe netwerk dat Vitesse tot haar beschikking heeft. De connectie met Abramovich, die door Zhordania op de persconferentie van vorige week nog driftig ontkend werd, is er dus wel degelijk.

nos
Ondertussen draait de geruchtenstroom lekker door bij het Gelredome, waar men ook rept over de huur van Aissati en Sulejmani. Het zijn twee spelers die uit de gratie gevallen zijn in de hoofdstad, maar die bij Vitesse hun vorm kunnen herpakken. Wederom gaat het hier om voetballers uit de ‘stal’ van Vlado Lemic, die dus inderdaad weer in Nederland te vinden is, iets wat door ons voorspeld werd tijdens de eerste berichten van de overname van Vitesse.

Het was Lemic die Sulejmani van Heerenveen naar Ajax bracht, en die dreigde met werkweigering van Gomes wanneer Aissati naar het tweede elftal van PSV werd gezet. Vanzelfsprekend was het ook Lemic die Rajkovic naar PSV en later FC Twente haalde, en rondde hij hoogstpersoonlijk de transfer van Nemanja Matic naar Chelsea af.

Voor Chelsea is dit een ideale situatie, doordat men jonge talenten kan laten rijpen in Arnhem, waar ze door speelminuten verder komen in hun ontwikkeling. Vitesse lijkt er op haar beurt ook goed van te boeren, want het trio is zeker talentvoller dan wat er nu wekelijks op het veld staat. Matej Delac was de jongst debuterende keeper ooit in Kroatië. Nemanja Matic en Slobodan Rajkovic zijn al A-international voor Servië. De hoop van Vitesse-fans is begrijpelijk.

De overname heeft een groot netwerk van spelers en zaakwaarnemers met zich meegebracht, waardoor voor Vitesse nu veel talenten haalbaar zijn. Zolang dit netwerk een redelijk vrije hand heeft, hoeven er weinig zorgen te zijn over de continuïteit van de club. Het is niet de vraag óf er grote talenten naar de club komen, maar welke van de spelers uitgroeien tot echte toppers.

Natuurlijk is er ook een schaduwkant. Vitesse loopt het risico dat het gedwongen aankopen moet doen, zoals eerder PSV de meest exotische namen naar Nederland bracht. Marquinhos, Leandro Bonfim, Cassio Ramos, Manco, Juan Carlos Carrizo, Osmar Ferreyra, Fagner, Edson, Yves Makaba-Makalamby, Robert, het zijn slechts enkele namen uit de grote mix die PSV tijdens het huwelijk met Lemic onderdak bood. Daarnaast worden er vage transferconstructies toegepast, zoals eerder ook bij PSV het geval was. De Braziliaanse verdediger Alex was bijvoorbeeld juridisch eigendom van PSV, maar in werkelijkheid slechts uitgeleend door Chelsea, waardoor PSV nooit geld gezien heeft voor de “verkoop” van de speler. Als laatste gevaar is er het verdwijnen van de clubcultuur, door het verliezen van de binding met de regio en het verleden.

Die clubcultuur zal supporters een zorg zijn wanneer er prijzen worden gepakt. Voorzitter Zhordania zei het al zelfverzekerd tijdens de persconferentie, we gaan Champions League spelen. Het is een garantie dat dit in de toekomst gebeurt, wel zolang dit netwerk aan de club verbonden is. Vraag het maar na in Eindhoven.

Foto van NOS.nl

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino