Vitesse hoort thuis op plaats zes

Ach, de geel-zwarten uit Arnhem. Dertiende, met 4 puntjes uit 5 wedstrijden. Er werd afgelopen vrijdag dan wel gewonnen van Roda JC, maar verdiend was dat allerminst. Met andere woorden: Vitesse presteert beneden haar niveau. Want de club hoort met deze selectie op de zesde plek thuis.

vit11

Het grootste talent van Vitesse op dit moment; Claudemir Dominques Souza

Ik hoor een aantal van jullie al zeggen: ‘Vitesse zesde? Ze hebben al een aantal jaar moeite om aan te sluiten bij de subtop, waarom zouden ze nu oppeens ruim een play-off plek moeten kunnen behalen?’ Het antwoord daarop is simpel: omdat de selectie een goede mix is tussen bewezen kwaliteit en talent. De bewezen kwaliteiten komen van spelers als Hofs, Molhoek, Nilsson, Kolk en Jenner. En talent loopt er genoeg bij Vitesse, de bekendste namen zijn die van Claudemir, Büttner, Velthuizen, Snijders, Jong-a-Pin en Van Diermen.

De grote vraag is dan waarom Vitesse niet naar behoren presteert. Dat komt door het gemis van vertrouwen bij spelers en tijd om te bouwen bij de technische staf. Hier valt Bos en consorten dus weinig te verwijten, het is vooral het bestuur dat een negatieve invloed heeft op de huidige gang van zaken. De bobo’s van Vitesse hebben namelijk de financiële malaise van enkele jaren geleden nog vers in het geheugen en willen niets liever dan laten zien dat het weer goed gaat met de geel-zwarten, dat de club weer stabiel is en kan meedraaien met de subtop van de Eredivisie. Met andere woorden; de verwachtingen zijn te hooggespannen voor de korte termijn.

Dit nooit weer...

Dit nooit weer...

Maar als de hoge heren eens realistisch kijken naar de huidige situatie, dan moeten ze onder ogen zien dat Vitesse niet van de één op andere dag weer kan concurreren met ploegen als Heerenveen, NAC en Twente. Deze clubs hebben ook veel tijd en geld geïnvesteerd in de huidige spelersgroep om het een geoliede machine te laten worden. Bij alle 3 de eerder genoemde clubs zijn de factoren aanwezig voor een succesvol sportief voortbestaan: talent, bewezen kwaliteit en de broodnodige ervaring. Maar ook hebben deze clubs een elftal dat aan elkaar gewend is, dat elkaar kent en weet hoe er gespeeld moet worden. Die tijd moet Vitesse gegund worden, en als de club deze selectie bij elkaar kan houden, is dat geen overbodige luxe om er voor te zorgen dat er weer naar boven gekeken kan worden.

vit3

Te veel prestatiedruk?

Het klinkt makkelijk, laat het elftal lekker ballen en leg geen druk op de schouders van de jongens. Geef de jeugd, waar Vitesse zo bekend om staat, de kans om zich te bewijzen naast de voetballers als Hofs en Kolk. Maar als het bestuur zich dan toch zo graag wil mengen in de dagelijkse leiding van de club, laat ze dan een ervaren centrale verdediger aantrekken. Het klinkt zo langzamerhand clichématig, maar ook Vitesse heeft een type Jaap Stam nodig om de verdediging weer op orde te krijgen. Het duo Sprockel-Van der Struijk is té wisselvallig om elke wedstrijd op te kunnen bouwen. De club heeft nu een half seizoen om zich te oriënteren op een mogelijke versterking, en tot dat moment moet Vitesse niet naar boven of beneden kijken, maar naar zichzelf.

About Nick