Vertrek Jol is reeds ingezet

Het is weer een ouderwetse crisis in Amsterdam. Opnieuw heeft Ajax al vroeg in het seizoen een grote achterstand opgelopen in de titelrace en slechts een zege op PSV kan de ambities nog enigszins redden. Ondertussen is Jaap de Groot in de naam van Johan Cruijff alweer bezig met de volgende column, waarmee de hele club de wind van voren zal krijgen. Rik van den Boog en Martin Jol weten dat ze aan elkaar overgeleverd zijn om deze crisis te overleven.

De huidige problematiek begon echter al tijdens de zomerstop, toen de geruchten rond de overgang van Jol naar Fulham steeds heftiger werden. Het leverde de club een tweestrijd op, die uiteindelijk in het voordeel van Jol werd beslecht. De trainer bleef en mocht enkele breedteaankopen binnenhalen. Een conclusie, die al te voorspellen bleek in de zomer.

Wat betreft crisistijden zijn voetbalbestuurders vaak net politici. Bij hun aantreden geven ze uitgebreide interviews, staan ze in contact met het volk en hebben ze de meest grote en prachtige ambities. Bij het minste of geringste zuchtje tegenwind vrezen ze echter voor hun geliefde pluche en wordt de overlevingsstrategie ingezet. Alle principes gaan overboord, ambities verdwijnen in een la en worden bedekt met een dikke laag stof.

Dit wordt pas echt een probleem als er een conflict ontstaat tussen twee bestuurders, zoals deze zomer tussen Jol en Van den Boog. Beiden denken volledig in hun eigen straatje en slechts het overleven staat hoog in het vaandel. De ervaring is dat dit soort koningsdrama’s vrijwel altijd beide kemphanen de kop kost.

Beenhakker werkte Adriaanse buiten en stond zelf enkele maanden later in de kou. Van Gaal bemoeide zich teveel met Koeman en moest het veld ruimte. Niet lang hierna was het de beurt aan Koeman om zijn conclusies te trekken. Ten Cate en Van Geel konden niet door één deur. Ten Cate vertrok en niet veel later was het ook voor de technisch directeur voorbij. Tussendoor gingen ook nog tig bestuurders ten onder in allerlei prestigestrijden.

Gedurende de zomer was het dan ook niet erg risicovol om te stellen dat het voor Jol en Van den Boog vijf voor twaalf was. De guillotine staat al klaar, de enige vraag is nog wiens hoofd er het eerst op komt te liggen. Velen zullen hopen dat El Salvador zelve het vernietigende oordeel zou vellen, maar in de slangenkuil voor ego’s, die Ajax heet, zal niemand een onafhankelijke ziel binnenlaten, die niet uit is op overleven, maar handelt uit clubliefde. De plannen van Cruijff betreffende de ledenraad zullen daar waarschijnlijk weinig aan veranderen.

Dit betekent overigens niet dat er binnenkort wat staat te gebeuren in Amsterdam. Integendeel, pas bij de allesbeslissende wedstrijd tegen PSV kan Jols positie in het geding komen, terwijl Van den Boog zich waarschijnlijk vooral druk maakt over het onderzoek naar de problematiek rond TEG. Het bedrijf van Marco Borsato, waar het onder het bewind van de Ajax-directeur financieel een totale chaos werd.

Ondertussen wordt de trouwe supporter iedere week een zwakker schouwspel voorgeschoteld en is het bestuurlijk in Ajax nog net zo’n chaos voorheen. Een niet meer dan logisch gevolg van de toestanden in de zomerstop, toen het vertrek van Jol en zijn algemeen directeur reeds was ingezet. Ze zullen ongetwijfeld nog hun tijd bij Ajax zolang mogelijk proberen te rekken, maar het is een gevecht tegen de bierkaai. Het definitieve oordeel is allang geveld.

Het valt te hopen voor Ajax dat de uitkomst van deze crisis is dat er weer clubmensen aan het roer komen. Slechts zij zullen in staat zijn het belang van hun club te stellen boven het belang van geld, macht, vrienden en status. De geschiedenis leert echter ook dat dit zelden de uitkomst is van een crisis binnen de club. Helaas voor al die supporters die hevig terugverlangen naar het oude Ajax.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter