Vertrek Been past in nieuwe lijn Feyenoord

Als een donderslag bij heldere hemel kwam plots het nieuws binnen dat Mario Been niet langer trainer van Feyenoord is. De spelersgroep voelde geen vertrouwen meer in de hoofdtrainer, waarna de gekwetste Been zijn conclusies trok. Als de spelersgroep zo negatief over hem denkt, dan heeft het voor hem geen zin meer. Resultaat is dat Feyenoord dit seizoen ingaat zonder Been.

Het tijdperk Been is definitief voorbij

Of dat een gunstige ontwikkeling is, valt nog te bezien. Toch lijkt het vertrek van de hoofdtrainer goed te passen in de nieuwe lijn die Feyenoord onder Martin van Geel heeft ingezet. In het ‘nieuwe’ Feyenoord van Martin van Geel wordt niet langer gezocht naar excuses, maar gaat het weer om sportieve prestaties. Er moet weer een topsportklimaat gaan heersen in Rotterdam-Zuid. Voetbal is voortaan het hoofdonderwerp. Spelers vertrekken niet langer voor een appel en een ei.

Been was op zijn beurt de vertegenwoordiger pur sang van de excuuscultuur in de Kuip. De personificatie van het gezeur over de jonge spelersgroep. Alles met het doel de druk van de schouders van zijn jonge groep te halen. Als Been de verwachtingen zou temperen, dan zouden zij spelers misschien onbevangen het veld in kunnen stappen. Ze hadden namelijk niets te verliezen. Alles wat ze goed doen, zou een enorme meevaller zijn.

Zoiets kan wel eens werken in een enkele wedstrijd, waarin je elftal zwaar de underdog is. Of misschien in een kleine periode in het seizoen, waarin het eigenlijk niet zo goed loopt. Als je het een heel seizoen probeert met deze mentaliteit, gaat het echter mis. Er komt een soort slapheid over je elftal, die ze haast lijkt te verlammen. Dat is niet erg als je iedere week voor dertig familieleden speelt, maar wel als je vijftigduizend man moet vermaken. Zij betalen fors geld om hun ploeg te kunnen zien, dat wekt een verantwoordelijkheid bij de spelersgroep.

Een jonge, onbevangen spelersgroep vraagt om een schoolmeester als Louis van Gaal of Co Adriaanse. Binnen de spelersgroep op de juiste momenten spelers keihard aanpakken, maar in de media over je elftal waken als een vader. Wanneer het nodig is de arm om een jongen heen slaan, maar niet te beroerd zijn af en toe iemand keihard aan te pakken. Deze schoolmeestermethode blijkt keer op keer aan te slaan bij een jonge, ambitieuze spelersgroep. In tegenstelling tot het zwakke gedoog- en excuusbeleid van Mario Been.

Wat dat betreft is het goed nieuws dat Been is vertrokken. Feyenoord is toe aan een nieuwe wind en daar past Been niet langer bij. Zijn houdbaarheidsdatum als hoofdtrainer bij Feyenoord is verlopen. Het is tijd voor een nieuw gezicht. Voor Feyenoord is het te hopen dat dit nieuwe gezicht een schoolmeester is, die geassisteerd wordt door clubicoon Willem van Hanegem. Dan kan dit wel eens een heel mooi seizoen gaan worden voor Feyenoord. Het seizoen van de brandende ambitie.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter