Vechten tegen de bierkaai (Deel IV)

vicente_boluda

Nu bekend geworden is dat de presidentsverkiezingen waarschijnlijk op 14 juni worden gehouden, kan het grote speculeren in Madrid beginnen. Wie wordt de nieuwe voorzitter van Real? Wie komt er in zijn kielzog mee naar de hoofdstad? Zien we weer een andere trainer voor de groep? Dat zijn zomaar enkele vragen die te binnen schieten bij het zien van dit nieuws.

Vicente Boluda is op zondag 29 maart 2009 officieel benoemd als voorzitter van Real Madrid. De voormalig interim-voorzitter behoudt deze rol dus nog maar tot het einde van dit seizoen. Als reden wordt gegeven dat de nieuwe voorzitter zich zo in alle rust voor kan bereiden op het nieuwe seizoen, waarin Real weer om de prijzen moet gaan spelen.

In eerdere artikelen hebben we de twee belangrijkste presidentskandidaten belicht. Nu gaan we in op alle presidentskandidaten en hun gedane beloften.

Presidentskandidaten: Vechten om de troon
Bij de komende verkiezingen lijken er vier serieuze kandidaten te zijn. Twee ervan zijn eerder voorzitter geweest. Twee ervan zijn namen waar de Nederlandse voetballiefhebber nog nooit van heeft gehoord. Laat ons beginnen bij deze twee onbekenden.

2019019w

Eugenio Martinez Bravo
Deze man is de voorzitter van het ‘Plataforma Blanca’, het Witte Platform, een vereniging van socios die tegen het beleid van Calderón en de zijnen was. Hij is een van de mensen die heel blij is dat Calderón opgestapt is. Zijn verkiezingsprogramma is vooral gebaseerd op een hervorming van binnenuit, omdat hij geen enkel vertrouwen heeft in de huidige functionarissen. Ook de vice-voorzitter, Vicente Boluda, is volgens Martinez niet zuiver op de graat. Desondanks zal hij er samen met het Witte Platform voor strijden om de presidentsverkiezingen eerlijk te laten verlopen. Over het feit dat de verkiezingen in juni plaatsvinden, is hij wel te spreken. Martinez wil deze verkiezingen echter houden op een manier waarop de landsverkiezingen ook gehouden worden, zo democratisch mogelijk met televisiedebatten en dergelijke. Zijn verlanglijstje is derhalve niet bekend, want Martinez vindt dat er gekeken moet worden naar de club in zijn geheel, niet een aantal spelers die toevallig de sterren van de hemel spelen.

Het wordt voor Martinez door zijn opvallende strategie een hele kunst om te winnen van een kandidaat met een aantrekkelijk verlanglijstje. Namen zeggen in zo’n situatie meer, waardoor het gevoel het vaak wint van het verstand bij deze verkiezingen.

cabecera-1

Eduardo Garcia Muñoz
Garcia is een zakenman uit Toledo. Hij is al sinds 1993 een socio van Real Madrid en neemt vast een voorschot op zijn uitverkiezing door zijn persoonlijke website te sieren met een provocatieve foto, die hierboven te zien is. Veel van zijn speerpunten zijn vergelijkbaar met die van de bovenstaande Martinez, ook hij streeft naar een gedegen organisatie die de beste mensen van het land verzamelt om de club hogerop te brengen. Eveneens heeft hij een voorstel gedaan om de verkiezingen voortaan elektronisch te laten verlopen.

Ook Garcia heeft geen verlanglijstje, zodat het voor hem, net als voor Martinez, een zware kluif wordt om overwinnaar te worden.

ramon_calderon

Ramon Calderón
Als afgetreden voorzitter zou je toch denken dat Calderón het wel uit zijn hoofd zou laten om zich weer verkiesbaar te stellen. Niets is minder waar, de ex-preses denkt er serieus over na, omdat hij vindt dat hem tijdens de ‘Asamblea’ groot onrecht is aangedaan waardoor hij genoodzaakt was op te stappen. Hij schijnt er heilig van overtuigd te zijn dat Cristiano Ronaldo door zijn akkoord naar Real Madrid komt, en vindt daardoor dat hij zijn belofte alsnog inlost. Daarom mag niemand anders dit karwei afmaken behalve hijzelf. Hij kan echter op felle tegenstand rekenen van een merendeel van de socios.

Mocht Calderón onverhoopt toch met de overwinning gaan lopen, dan moet Real zich opmaken voor weer een aantal jaren zonder echte visie en een mediaspektakel waar een persvoorlichter het zwart voor zijn ogen van krijgt. Dit zou absoluut geen goede keuze zijn.

florentino-perez

Florentino Peréz
De laatste kandidaat is oud-voorzitter Florentino Peréz. Toen hij in 2000 het roer overnam van Lorenzo Sanz, heeft hij wereldsterren beloofd. Die kwamen er, en Real Madrid won in zijn tweede seizoen de Champions League met een elftal om je vingers bij af te likken. Daarna ging het echter bergafwaarts met de ploeg. De sterren konden geen balans in hun elftal vinden door de verkoop van Claude Makelélé, een transfer waar Peréz achteraf erg veel spijt van heeft gehad. Hij dacht met andere namen als Thomas Gravesen en Pablo Garcia het verlies te kunnen opvangen, maar Real Madrid heeft nooit meer een echte verdedigende middenvelder gehad, totdat Mahamadou Diarra aangekocht werd. Nu is er Lassana Diarra, waardoor het te hopen is dat Peréz zijn lesje geleerd heeft. De man dweept met een enorm bedrag aan transfers, maarliefst 300 miljoen zou er uitgegeven moeten worden. Daarvan zou volgens sportkrant Marca 100 miljoen naar de aankoop van Cristiano Ronaldo moeten, 150 miljoen voor de clausule in het contract van de eerdergenoemde Andrés Iniesta en 50 miljoen voor Valencia-spits David Villa. Concurrent AS heeft het echter over de namen Ronaldo, Kaká, Maicon, Bruno en Xabi Alonso, voor hetzelfde totale bedrag.

Er is meer te zeggen voor het lijstje van AS, want de achilleshiel van Real blijft de verdediging. Er moet een sterke organisatie achterin komen, willen ze in Madrid toekomstige debacles tegen Engelse en Italiaanse tegenstanders voorkomen. Positief is wel dat Peréz oud-technisch directeur Jorge Valdano een belangrijke rol toezegt en icoon Zinedine Zidane wil betrekken bij de jeugdopleiding van de club.

Het behoeft eigenlijk geen uitleg meer, Peréz is op papier de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen. Wanneer andere kandidaten hun verlanglijstje kenbaar maken, kan de populariteit echter nog verschuiven. Het is afwachten geblazen wat de definitieve keuze gaat worden, maar één ding is zeker; de spelersgroep en technische staf van Real Madrid kunnen zich opmaken voor een roerige zomer.

Dit is het vierde artikel van deze serie. In deze artikelen wordt getracht het reilen en zeilen binnen Real Madrid te beschrijven en te verklaren. Lees hier deel I, deel II en deel III van deze serie.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino