Vechten tegen de bierkaai (Deel III)

Op 16 januari 2009 stapte Ramon Calderón op als voorzitter van Real Madrid. De advocaat uit Palencia was vast komen te zitten in zijn eigen web van gepeperde uitspraken en sjoemelende praktijken, en zag geen andere uitweg meer. Stiekem hoopte ik dat de technisch directeur die door hem aangesteld werd, Pedrag Mijatovic, zich solidair zou verklaren met de excentrieke preses.

perezcalderon

Wordt Peréz weer president bij Real Madrid?

Gevecht tegen de presidentsverkiezingen
Helaas gebeurde dat niet, waardoor Mijatovic nog tot de zomer op zijn positie mag blijven zitten. Deze zomer zijn er namelijk nieuwe presidentsverkiezingen, omdat de officiële ambtstermijn van Calderón ten einde komt. Deze verkiezingen zijn een voortvloeisel van het Spaanse socio-systeem. Dat systeem laat de officiële leden van de club, genaamd socios, invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering. Socios zijn dus te vergelijken met aandeelhouders bij een NV (naamloze vennootschap), omdat ze in ruil voor een deel van hun vermogen zeggenschap krijgen.

Socios worden tijdens de presidentsverkiezingen opgeroepen hun stem uit te brengen op de kandidaat die hen het meest geschikt lijkt, vandaar dat er altijd een waslijst aan beloftes wordt gedaan door de verschillende kandidaten.

In de aanloop naar deze verkiezingen hebben zich al enkele opmerkelijke gebeurtenissen voorgedaan. Zo heeft oud-voorzitter Florentino Peréz (2000-2006) aangegeven dat hij zich weer verkiesbaar stelt. Zoals gewoonlijk heeft deze flamboyante zakenman een verlanglijstje om van te watertanden. Onder andere Kaká, David Villa, David Silva en Cristiano Ronaldo waren al deelnemende namen op deze lijst, terwijl ook de naam van Barcelona-speler Andrés Iniesta is gevallen.

Deze opvallende genodigde zal bij de meesten de wenkbrauwen doen fronsen, aangezien een speler van de rivaal vrijwel nooit de overstap maakt. Toch ligt het in het geval van Iniesta iets anders. In zijn jeugd kon de speler namelijk bij Real Madrid tekenen, voordat hij door zijn ouders tegengehouden werd. Deze hadden ontdekt dat het toenmalige trainingscomplex van de Koninklijke naast een bordeel lag, waarna ze hun zoon richting Barcelona delegeerden.

zidane

Komt Zidane terug?

valdano

Is Valdano welkom?

Verder wil Peréz voormalig technisch directeur Jorge Valdano terug laten keren als een soort premier (zoals Adriano Galliani dat bij AC Milan is). Tevens is boegbeeld Zidane in beeld voor een technische functie, die dichtbij het team ligt. Dit lijkt ondermeer een poging om de Franse middenvelder Yoann Gourcuff, bijgenaamd ‘de kleine Zidane’, naar het Bernabéu te halen. Deze speler, die eigendom is van AC Milan, lijkt in alles op de speler die in Madrid maar niet vergeten kan worden. Het publiek van de Merengues snakt al seizoenen naar een nieuwe tovenaar.

Ook Ramon Calderón heeft zich laatst laten ontvallen dat hij graag weer meedoet, om het ongelijk van de zogenaamde “Asamblea” te bewijzen. Calderón werd namelijk zwaar onder vuur genomen in deze Asamblea, die als algemene ledenvergadering kan worden beschouwd. Hij wist echter op het nippertje de financiële verantwoording van het afgelopen jaar erdoor te drukken, zij het volgens Spaanse kranten door verkiezingsfraude.

Het beloven dus weer roerige tijden te worden in Madrid, dat ondanks een tot dusver stabiel verlopen tweede seizoenshelft toch weer snakt naar spanning en sensatie. Nee, de saaie, burgerlijke manier van regeren zul je daar niet aantreffen. In de hoofdstad is er plaats voor show, voor vuurwerk. Wat dit betekent voor de huidige selectie en technische staf? Dat lezen we de volgende keer.

Dit is het derde artikel van deze serie. In deze artikelen wordt getracht het reilen en zeilen binnen Real Madrid te beschrijven en te verklaren. Lees hier deel I en deel II van deze serie.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino