Vechten tegen de bierkaai (Deel II)

In de voorbije jaren is er geen rivaliteit in Europa te bedenken die zo tot het gaatje is gegaan qua resultaten als die van Real Madrid en Barcelona. De spectaculaire comeback van de Koninklijke in het seizoen 2006/2007 moet iedere voetballiefhebber in het geheugen gegrift staan. De achterstand halverwege het seizoen bedroeg toen vijf punten.

Dit seizoen bedroeg de achterstand in het ergste geval maarliefst twaalf punten. Met de manier waarop Barcelona de doelpunten en daarmee overwinningen aan elkaar reeg, dwongen zij groot respect af in Europa. Na de winterstop lijkt de geoliede machine van de mannen van Guardiola echter iets te haperen. Barcelona verloor kostbare punten tegen stadsgenoot Espanyol, Atlético Madrid en Betis Sevilla, waardoor het onoverbrugbare verschil nog maar zes punten bedraagt. De parallellen met twee seizoenen eerder dringen zich meteen op. Zijn dit werkelijkheidsgetrouwe nachtmerries voor de Barça-aanhangers?

barcelonarealmadrid

Vechten tegen de Catalanen

Wanneer we realistisch zijn, ziet het er niet naar uit dat Real Madrid nog voor gevaar kan zorgen. Beide ploegen krijgen in het resterende programma nog vier toppers op rij, waarvan Real er slechts eentje in het eigen Bernabéu afwerkt. Deze ontmoeting met Barcelona, op de 34e speeldag, kan evenwel het breekpunt zijn in de titelstrijd. Wint Real Madrid, dan is er nog hoop op een eventuele titel. Wint Barcelona, dan moeten ze in de hoofdstad toch ook erkennen dat de tegenstand dit seizoen gewoonweg te sterk was.

Eerlijk gezegd is dat ook wel terecht, want het is in Madrid nog niet rustig geweest dit seizoen. Zo was er afgelopen weken de rel tussen het contingent Nederlanders en de bekoelde relatie tussen trainer Ramos en clubicoon Guti. Aan de positieve kant staat daarbij de ontwikkeling van het talent van Higuain, die zich steeds meer als een echte spits profileert, en de aankopen van Huntelaar en Lassana Diarra, waarvan de laatste meteen een publiekslieveling is geworden. Dit komt niet in de laatste plaats door zijn opvallende gelijkenissen met die andere Franse verdedigende middenvelder die bij Real Madrid heeft gespeeld. Zijn naam is me even ontschoten.

Lassana Diarra is de broodnodige stofzuiger bij Real Madrid

Lassana Diarra is de broodnodige stofzuiger bij Real Madrid

Toch is de ontwikkeling van talent alleen niet genoeg om een serieuze gooi naar de titel te doen. Wat pijnlijk duidelijk geworden is in dit seizoen, is dat Real Madrid op beslissende momenten een echte balvaste spits mist. Laat die spits nou net bezig zijn aan zijn meest productieve seizoensstart ooit voordat het noodlot toeslaat. Het wegvallen van een belangrijke pion op een belangrijk moment is geen toeval meer bij Real Madrid, dat een reputatie heeft op het gebied van blessurebehandelingen. Zo stoomden ze in het verleden spelers als Woodgate en Zidane te vroeg klaar, waardoor het lichaam protesteerde en de spelers nog langer kwakkelden met pijntjes. Toen Zidane eindelijk voor een langere tijd rust kreeg, betaalde hij dat terug met een hattrick in de wedstrijd tegen Sevilla. Voor Van Nistelrooy geldt eenzelfde scenario. Hij was aan het begin van het seizoen niet helemaal fit, maar omdat hij de onbetwiste aanvalsleider was, moest de Geffenaar alle wedstrijden meedoen. Dat leidde tot zijn blessure in de wedstrijd tegen Zenit Sint Petersburg, waarna er een onheilspellende diagnose werd gedaan.

Bij Barcelona werden de verschillende sterren wel hun rust gegund. Neem als voorbeeld Eto’o. Hij stond een aantal maanden buitenspel vorig jaar, maar kon op zijn gemak terugwerken naar zijn oude niveau. Dit seizoen betaalt hij dat vertrouwen terug met een indrukwekkend aantal doelpunten.

Het is de manier van werken die moet veranderen bij Real Madrid. De kortetermijnvisie moet aan de kant geschoven worden en er moet een beleidsplan voor een aantal jaren worden opgesteld. Daarmee kan een aanzet gegeven worden tot verstandige besluitvorming, met een professionele technische staf en geen dubbele bevoegdheden. Misschien gebeurt dit wel na de aankomende presidentsverkiezingen, waarover het volgende artikel gaat.

Dit is het tweede artikel in een serie. In deze artikelen wordt getracht het reilen en zeilen binnen Real Madrid te beschrijven en te verklaren.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino