Van Seumeren eist Europa van uitgeput Utrecht

Duidelijke taal was het die Frans van Seumeren, voorzitter en grootaandeelhouder van FC Utrecht, uitsprak tegenover Eredivisie Live. Hij gaf aan dat hij Europees Voetbal eiste en vond dat zijn ploeg het aan zijn stand verplicht was om tussen de plaatsen 3 en 8 te eindigen. ‘Een beetje druk erop is niet erg’, aldus Van Seumeren en vervolgens voorspelde hij een gemakkelijke 3-0 overwinning op Feyenoord. Wat volgde was een 0-4 blamage waardoor de 8e plaats en de playoffs voor de Europa League in gevaar komen.frans

De verwachtingen waren immers hooggespannen toen Frans van Seumeren in 2008 grootaandeelhouder van FC Utrecht werd. Hoewel hij geen astronomische bedragen in de club zou steken, was zijn geld meer dan welkom en volgens velen nodig om van Utrecht een club te maken die jaar in jaar uit in Europa uitkomt. Waar in zijn eerste jaar de club 9e werd en in de playoffs kansloos ten onder ging tegen FC Groningen, volgde vorig jaar een 7e plaats, en daarna kwalificatie voor de Europa League. Wat volgde was een mooi avontuur voor Utrecht waarin o.a. het grote Celtic in de Galgenwaard werd weggespeeld en uitgeschakeld. En dit heeft Van Seumeren en ook de fans naar meer doen lonken, en juist dit seizoen dreigt het fout te gaan. De ploeg oogt uitgeput wat te verklaren valt door het drukke Europese schema, maar mist wellicht ook de kwaliteit en de juiste technische staf om deze club naar hogere hoogtes te tillen.

Voor succes is alleen geld namelijk niet genoeg, wel kan het veel mogelijk maken en sommige Utrecht fans zullen wel stiekem nog steeds dromen van een AZ scenario. AZ is immers de enige andere Nederlandse club die destijds in handen was van een miljonair en werd in het jaar 2008/2009 landskampioen. Opvallend is dat Utrecht echter voor de jaren van Van Seumeren ook al successen boekte en in 2005/2006 zelfs 5e werd. De potentie is er dus maar komt er vooralsnog niet uit. Een deel hiervan valt denk ik te wijten aan de technische staf, Ton du Chatinier is een charismatische Utrechter maar toch lijkt zijn aanpak zijn beste tijd gehad te hebben. Du Chatinier heeft dan wel Europees voetbal vorig jaar behaald maar zoals gezegd eist Van Seumeren dat ook dit jaar. Tussen de regels door klinkt dus een dreigende toon en lijkt Du Chatinier niet alleen voor Europa te moeten vechten maar ook voor zijn baan. Hoewel Van Seumeren nog heeft uitgesproken onvoorwaardelijk vertrouwen te hebben in de trainer lijken er maar twee mogelijkheden voor ‘De Chat’, Europa in of anders exit Ton Du Chatinier.

Maar toch denk ik dat Van Seumeren nu iets te snel in paniek raakt. De beste man heeft natuurlijk AZ met Scheringa als grootaandeelhouder kampioen zien worden. En heeft een  provincieclub uit het oosten zich op zien werken tot een ware topclub. Diep van binnen droomt Van Seumeren er natuurlijk van dat hij de komende jaren hetzelfde mag meemaken met FC Utrecht en vindt dan ook dat Europees voetbal een vereiste mag zijn als je zoveel geld erin stopt. Dat is zijn goed recht maar met dit geld moeten dan wel spelers gehaald worden die hiervoor kunnen zorgen. Met andere woorden, Van Seumeren overschat zijn selectie op dit moment en beter dan dit kan het momenteel niet. Hoewel ze met Van Wolfswinkel, Strootman en Mertens drie goede spelers hebben gehaald met een grote toekomst, mist Utrecht vooral in de breedte simpelweg de kwaliteit om echt mee te doen met de grote jongens. En daar moet wat aan gedaan worden, want het is natuurlijk extra pijnlijk dat Roda JC, dat werkelijk geen cent te makken heeft, dit seizoen boven het Utrecht van Van Seumeren gaat eindigen. En dat een club met een van de kleinste budgetten, Heracles Almelo, nu de voornaamste bedreiger is van Utrecht en de 8e plek. En dus moet er de komende jaren wat veranderen wil Utrecht werkelijk een rol in de (sub)top spelen. Tot dan is FC Utrecht, ondanks het hebben van een rijke eigenaar, veroordeeld tot de eeuwige middenmoot.

Van Seumeren kan dus beter vrede hebben met de situatie zoals die is, de selectie is uitgeput na een lang seizoen met mooie hoogtepunten in Europa. Van Seumeren en de Utrecht fans moeten deze momenten koesteren, en zichzelf nu niet gaan overschatten. Daarmee stellen ze zichzelf alleen maar teleur en ik vrees dat hiermee ook het einde van Ton du Chatinier bezegeld zal worden aan het einde van het seizoen.

About Justin