Van het volk, voor het volk!

Op de officiële website van voetbalclub De Graafschap staat een klein, maar zeer duidelijk bericht: of de supporters zo vriendelijk willen zijn om het niet in hun hoofd te halen om het veld te betreden bij lijfsbehoud van de club, want de KNVB zal niet coulant zijn bij het bepalen van de straf. Een eventueel moment van extase zal op de plastic stoeltjes en betonnen ondergrond gevierd moeten worden. Verlangt men in Zeist dan nooit meer terug naar de tijd van hoedjes die in de lucht vlogen? Heeft het volk niets meer te zeggen over ‘hun’ spelletje?

graafschap
In de vorige eeuw
We schrijven het jaar 1970. Het is 6 mei en Feyenoord weet als eerste Nederlandse club de Europacup I in de wacht te slepen door het Schotse Celtic met 2-1 te verslaan. Na het laatste fluitsignaal ontstaat een groot volksfeest waarvan de beelden nog altijd herhaald worden op onze vaderlandse televisie. Herman Kuiphofs commentaar werd legendarisch. ‘Hoe is het mogelijk, hoe is het mogelijk?!’ riep de uitzinnige Fries, die in Nederland al onsterfelijk was geworden door zijn uitspraak van de Zweedse naam Ove Kindvall. Het was dan ook zijn ‘Tsjiendval’ die in de verlenging voor de winnende treffer tekende. Een uitzinnige mensenmassa, trots op hun club en vervuld van intense vreugde door de heldenprestatie van ‘hun jongens’, bestormde de heilige grasmat van San Siro en vierde het feest samen met de spelers. De grote spelers, die zich die avond nog groter moeten hebben gevoeld, genoten zoals ze nog nooit gedaan hadden. Ze hadden geschiedenis geschreven en iedereen mocht het weten. Op het veld was het één groot feest en de avond eindigde zonder schermutselingen. Geen gewonden, geen vechtpartijen. Alleen maar feest, alleen maar vreugde. Gewoon zoals voetbal moet zijn: van het volk, voor het volk.

Regionale vreugde
Ruim dertig jaar later, om precies te zijn op 30 maart 2007, was stadion de Vijverberg het decor van een vreugde-uitbarsting die zich weerspiegelde in duizenden supporters die vol blijdschap het veld bestormden en hun helden in de armen vielen. Ook hier ging een uiterst spannende wedstrijd aan vooraf. Bij een overwinning op FC Emmen zou De Graafschap zich tot kampioen van de Jupiler League mogen kronen, maar de bezoekers leken niet van plan te zijn om hier aan mee te werken. Wat heet, door een doelpunt van Mourat keek de kampioenskandidaat al na een half uur tegen een achterstand aan. Het duurde tot de 79e minuut toen de stand gelijk werd getrokken door een benutte strafschop van Jeffrey de Visscher, die zich momenteel opmaakt om met Cambuur Leeuwarden te strijden in de play-offs. Nog altijd was de thuisploeg geen kampioen en veel supporters begonnen al te twijfelen aan een goede afloop van deze wedstrijd. Toch gingen de aanwezige supporters tot het maximum van hun kunnen om de Superboeren naar het kampioenschap te schreeuwen. In de 89e minuut stak Jhonny van Beukering een vreugdevuur aan in alle blauw-witte harten door uit de draai de winnende 2-1 achter doelman Van Westerop te werken. Er waren nog een paar minuten te gaan en de wedstrijd leek beslist. Nadat arbiter Kuipers voor de laatste keer deze avond op zijn fluitje had geblazen, stroomde het Doetinchemse veld vol met uitzinnige supporters die van blijdschap hun helden in de armen vielen. Geen gewonden, geen vechtpartijen. Alleen maar feest, alleen maar vreugde. Gewoon zoals voetbal moet zijn: van het volk, voor het volk.

Een nieuw feestje?
Het feestje op de grasmat van de Vijverberg was echter niet aan de KNVB besteed. De penningmeesters van de bond moesten hun pen al in de aanslag hebben gehad, want een boete was toch wel op z’n plaats. Al die vrolijke mensen die samen met de spelers zonder problemen een emotievolle en geweldige avond vierden, dat kon toch niet? Tot overmaat van ramp besloot een aanhanger van De Graafschap tijdens het huidige seizoen grensrechter Simons een flinke beuk te geven. Eén man verpestte het voor velen, en hoe vaak hij zijn spijt ook nog zal gaan betuigen; voor onze voetbalbond maakt het niets meer uit. De sfeervolle Vijverberg, gebouwd naar Engels concept, is gevaarlijk. Helaas zullen ze een bij een mogelijke winst of FC Volendam een groot feest op het veld niet door de vingers zien, en kan De Graafschap een flinke boete verwachten, zo niet een zwaardere straf. Beste heren van de KNVB, laat het voetbal toch zijn zoals het moet zijn: van het volk, voor het volk.

About Marcel