Van Geel geeft Feyenoord haar trots terug

Spierballentaal uit Rotterdam, we hadden het lang niet meer gehoord. Of het moet bij het brutale broertje van Feyenoord, Excelsior, geweest zijn. Plots was het daar weer omtrent de transfer van Leroy Fer naar FC Twente. Ze moesten daar in Twenteland niet denken dat Feyenoord zomaar haar sterspelers laat gaan voor een appel en een ei. Minimaal hetzelfde betalen voor Fer als voor Georginio Wijnaldum betaald is en anders gaat het feest niet door. Klare taal.

Van Geel spreekt klare taal namens Feyenoord

Van Geel spreekt klare taal namens Feyenoord

Spierballentaal voelt plots onwennig aan op Varkenoord. Plots was topclub Feyenoord verworden tot een club met eeuwige excuses. Er is geen geld, dus er kunnen geen spelers gehaald worden. Hoewel, uit heel Europa werden vrijwilligers ingevlogen. Dat ze niet konden voetballen deerde niet, want het excuus dat ze gratis waren volstond. Dat de spelersgroep onderaan het rechterrijtje bungelde, mocht ook niet meer erg gevonden worden. De spelers, of moet ik spelertjes zeggen, waren namelijk wel erg jong. Dat het in de directiekamer een puinhoop was, mocht ook geen probleem heten. Ze hadden het namelijk erg lastig met de erfenis van voorgangers.

Kortom: binnen Feyenoord heerste een complete excuuscultuur. Iets wat zich niet alleen uitte in de grote lijnen rondom de club, maar ook in de kleine details. Een peperdure spits, die niet speelt vanwege een pijnlijke teen. Trainingen die niet doorgaan omdat er sneeuw op het veld ligt. Spitsen aantrekken die het niveau van de gemiddelde Hoofdklasser niet overstijgen. Niets was te gek bij Feyenoord de afgelopen jaren. Genoeg reden voor Willem van Hanegem om openlijk de excuuscultuur bij Feyenoord te bekritiseren.

‘De Kromme’ werd overigens ook afgeserveerd met een slap excuus. Feyenoord praat namelijk niet met mensen die ‘schokkende‘ details lekken naar de media. Sowieso was Feyenoord erg daadkrachtig tegen media die over de club berichtten zonder excuses te vermelden. Zo kreeg RTV Rijnmond een advocaat op haar dak, nadat ze ‘onjuiste’ informatie hadden verschaft over de directie.

Op het moment dat Martin van Geel binnen kwam lopen in de Kuip veranderde alles. Vanaf dag één liet hij daadkracht en spierballen zien. De smaakmakers van buurman Excelsior werden direct transfervrij binnengehengeld. De spelers met aflopende contracten werden ondertussen aan de onderhandelingstafel verwacht. In het geval van Ron Vlaar bleek het succesvol. Voor de spelers die niet wensten bij te tekenen werd weer de hoofdprijs gevraagd en in het geval van Wijnaldum ook gekregen. Door Luigi Bruins, André Bahia en Tim de Cler te laten gaan, verschafte hij Feyenoord wat ruimte in de salarissfeer. Er gebeurt weer wat rondom Feyenoord. Niet langer zijn ze de patiënt waar heel Nederland medelijden mee heeft.

De mentaliteitsverandering bij de technische leiding werd direct opgepikt door de spelersgroep, waar Ron Vlaar klare taal sprak: “We moeten waken dat we niet door de ondergrens heen zakken en weer voor lul staan dit jaar.” Jerson Cabral sluit zich bij hem aan: “Het mag gewoon geen excuus meer zijn dat ik jong of onervaren ben. Het nieuwe is er vanaf. Ik wil presteren.”

De focus ligt bij Feyenoord weer op presteren op het voetbalveld

De focus ligt bij Feyenoord weer op presteren op het voetbalveld

Van Geel lijkt als geen ander de clubcultuur bij Feyenoord te begrijpen. In zijn eerste maanden bij Feyenoord maakt hij de slogan: ‘Geen woorden (lees excuses), maar daden’ helemaal waar. De buitenstaander heeft Feyenoord de trots teruggeven, waar ze jarenlang naar op zoek was geweest. De tijd van excuses is definitief voorbij. De Stadionclub laat niet meer met zich sollen.

Dat is natuurlijk geen garantie voor succes, maar dapper strijdend met de borst vooruit kom je altijd verder dan met slappe schouders en een neergebogen hoofd. Met de komst van Martin van Geel lijkt dat besef eindelijk terug te zijn. Er heerst weer een topsportklimaat in Rotterdam-Zuid. Een klimaat waar ‘patiënt’ Feyenoord als geen ander behoefte aan had.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter