Van Gaal zwijgt uit eigen belang

De 59-jarige oefenmeester Louis van Gaal van Bayern München heeft het er maar druk mee. Nog voordat het seizoen begon waren er al diverse relletjes in Duitsland. De werkgever van Van Gaal raakte door, volgens hen te voorkomen, blessures van Mark van Bommel en Arjen Robben in conflict met de KNVB. De man die anders overal en altijd een mening klaar heeft hield zich ditmaal angstvallig stil.

Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands Elftal.

Louis van Gaal als bondscoach van het Nederlands Elftal.

“Wij zullen geen Nederlanders meer afstaan aan het Nederlands Elftal”, roep voorzitter Uli Hoeness van Bayern München vol vuur een paar weken geleden. Hij kreeg zojuist zijn aanvoerder Mark van Bommel geblesseerd terug na een interland. En dat terwijl ze, naar eigen zeggen, de KNVB nog zo gewaarschuwd hadden. De Nederlandse voetbalbond reageerde coulant, ietwat laconiek. Iedereen had een mening over de kwestie, behalve Van Gaal.

In zijn periode bij AZ had Van Gaal een ontsnappingsclausule in zijn contract laten opnemen. Hij zou tussentijds mogen vertrekken als hij bondscoach van Duitsland, Engeland, Spanje, Argentinië of Nederland kon worden. Zoals bekend liep dit iets anders en verkaste Van Gaal naar de Duitse topclub Bayern Munchen.

Louis van Gaal legt uit.

Louis van Gaal legt uit.

Desalniettemin blijft de oud-trainer van onder andere Ajax en FC Barcelona het bondscoachschap ambiëren. In verschillende artikelen vertelde hij niet onwelwillend tegenover de functie bij ‘Die Mannschaft’ te staan, en ook werd hij diverse malen in verband gebracht met de vacante functie van onze Zuiderburen. Bij beide gevallen werd er gekozen voor iemand anders.

Een groot eindtoernooi ontbreekt op de indrukwekkende C.V. van de excentrieke trainer. Hij kreeg hiervoor de kans in 2000/2001, maar hij faalde. Ierland en Portugal streefden Nederland voorbij in de poule, waardoor Oranje niet te bewonderen was op het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan.

Nog één keer wil Van Gaal vlammen, één keer wil Louis actief zijn op een groot eindtoernooi, en het liefst ‘m dan ook meteen winnen. Normaal gesproken had hij de KNVB allang met de grond gelijk gemaakt, maar Van Gaal weet dan ook dat hij geen bondscoach van Nederland meer zal worden.

Namens Nederland in 2014 op het WK 2014 in Brazilië de Wereldbeker in omhoog houden. De droom van Louis. Meneer Louis.

About Wout