Van der Vaart moet speler van het jaar worden

Vandaag werden de nominaties voor de PFA Player of the Year Award bekend. Niet per definitie interessant voor Nederlandse voetballiefhebbers, maar vandaag is het anders. Onze eigen Rafael van der Vaart is namelijk een van de genomineerden. Hij maakte in zijn debuutseizoen bij Tottenham Hotspur dermate veel indruk, dat hij direct bij de beste zeven spelers in de competitie. Samen met Gareth Bale,Carlos Tevez, Samir Nasri, Scott Parker, Charlie Adam en Nemanja Vidic.

Van der Vaart maakte dit seizoen een schitterende doorstart in zijn carrière.

Van der Vaart maakte dit seizoen een schitterende doorstart in zijn carrière

Voor mij staat buiten kijf dat Van der Vaart na Dennis Bergkamp en Ruud van Nistelrooy de derde Nederlandse winnaar van deze prijs moet worden. Er was namelijk geen speler in de Premier League die zoveel het verschil maakte als hij. Waar Tottenham zonder hem vaak enigszins hulpeloos oogt, zijn ze samen met Van der Vaart een levensgevaarlijke voetbalmachine. In de twintig competitieduels waarin de Heemskerker meedeed, verloor Tottenham slechts driemaal. In de tien duels zonder Van der Vaart werd even zo vaak verloren. Statistieken die eigenlijk alles vertellen.

Van der Vaart is binnen een jaar een onmisbare schakel geworden bij Tottenham, maakt wekelijks het verschil en is een absolute verrijking geweest voor de Engelse competitie. Ondertussen was hij ook buiten het veld een man van onbesproken gedrag. Iets wat over bepaalde andere genomineerden niet gezegd kan worden.

Er is dus maar een conclusie mogelijk. Van der Vaart moet dit jaar speler van het jaar worden, zodat zijn schitterende seizoen optimaal bekroond wordt. De vraag is echter of de spelers uit de Premier League daar ook zo over denken.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter