Van Bommel heeft geen restwaarde

Oude lievelingen zijn altijd welkom bij PSV. Komende zomer keert Mark van Bommel waarschijnlijk terug en Rutten pleitte voor het aantrekken van de meetrainende Jan Vennegoor of Hesselink. Hoe passen deze oud(e) spelers met hun hoge salaris en lage restwaarde in het huidige beleid?

Matige transfers, hoge salarissen en het driemaal mislopen van het kampioenenbal braken de club begin 2011 bijna op. Door snel en slim handelen van Tiny Sanders & Co werd het bekende Feyenoord-scenario vooralsnog voorkomen. In Eindhoven haalden ze, ondanks het mislopen van het kampioenschap, opgelucht adem. Duidelijk werd wel dat het zo niet meer verder kon.

Het roer moest om. Spelers als Koevermans en Engelaar, dure spelers zonder restwaarde, kan PSV zich niet meer permitteren. Er is een salarisplafond ingesteld, de jeugdopleiding moet meer rendabel worden en technisch manager Marcel Brands richt zich voornamelijk op jonge, als het kan Nederlandstalige, spelers die op een niveau lager uitblinken en klaar zijn voor de stap naar de top.

De nieuwe route die PSV bewandelt sluit aan bij de filosofie van Brands. Waar hij bij AZ in zijn eerste zomer met Demy de Zeeuw (Go Ahead Eagles) en Stijn Schaars (Vitesse) meteen twee toekomstige sleutelspelers binnenhengelde, contracteerde hij afgelopen zomer bij PSV onder andere Dries Mertens (24), Kevin Strootman (21) en Georginio Wijnaldum (20). Vooral de twee laatstgenoemden zijn ‘economische buitenkansjes’ die zich de komende jaren moeten ontwikkelen.

Het seizoen is tien wedstrijden onderweg en ondanks de kritiek op het functioneren van Rutten, krijgt PSV door de investeringen van Brands weer de rol van titelfavoriet toebedeeld. Mertens heeft met twaalf doelpunten en negen assists de erfenis van Balázs Dzsudzsák met verve overgenomen. Ook Strootman is al in de harten gesloten van de supporters. De strijd die hij in zijn spel legt, werd sinds het vertrek van Mark van Bommel gemist. Wijnaldum blijft qua rendement nog licht achterwege, maar brengt frivoliteit en verzaakt niet in zijn taken. Het nieuwe beleid lijkt zijn vruchten nu al af te werpen.

Toch lijkt PSV net zo snel weer van de gekozen weg af te stappen. Ondanks miljoeneninversteringen afgelopen zomer, meldde Rutten afgelopen week dat PSV geld probeert vrij te maken voor het aantrekken van Vennegoor of Hesselink. De 32-jarige spits speelde van 2001 tot 2006 bij PSV en mag terugkijken op een prachtig moyenne in de Eredivisie (86 wedstrijden, 46 goals, 11 assists). De laatste twee seizoenen waren echter niet zo succesvol. Mede door blessures speelde hij bij de Oostenrijkse subtopper Rapid Vienna maar tien wedstrijden, waarin hij tweemaal scoorde. In het seizoen daarvoor bij Hull City kwam hij in 31 wedstrijden aan slechts drie doelpunten. Naast dat hij een hoog salaris en minime restwaarde heeft, is het ook een verkeerd signaal naar de jeugd. Voor de spitspositie zijn Matavz en Lens uitstekend en daarnaast zijn Locadia, Depay en Betancourt jonge, talentvolle alternatieven.

En dan Van Bommel, een PSV-er in hart en nieren die altijd geopperd heeft terug te komen. Zijn ervaring op het hoogste niveau en zijn voetbal- en leiderskwaliteiten misstaan in geen enkel elftal. Maar wanneer je Strootman al hebt voor die positie, is het financieel gezien dan wel zo logisch om de deur wagenwijd open te zetten? In de recente interlands liet de jonge Strootman al zien niet veel onder te doen voor Van Bommel.

Begrijp me goed, ik ben een groot fan van Van Bommel, maar is het het wel verstandig deze uitzondering te contracteren, terwijl je qua beleid net een economisch meer verantwoorde weg bent ingeslagen?

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas