Vaarwel Ruud, kanjer!

De kogel is eindelijk door de kerk, Ruud van Nistelrooy vertrekt naar Hamburger SV. De beste spits die Nederland ooit gekend heeft wil weer aan spelen toekomen. Perfectionistisch als hij is, denkt hij het hoge niveau van de Bundesliga nog aan te kunnen. Ik hoop het van harte, want een Van Nistelrooy in vorm behoort nog steeds tot de wereldtop.

1264326639_extras_portada_0

Velen zullen zeggen dat hij te blessuregevoelig is geworden. Het verval is na zijn dertigste verjaardag ingezet, en het lijkt er vooralsnog niet op dat onze Ruud hier weerstand aan kan bieden. Dat mag zo zijn, maar in de schaarse minuten die hij dit seizoen maakte, scoorde hij eens (thuis tegen Xerez), gaf hij één assists (wederom thuis tegen Xerez) en schoot hij éénmaal op de paal (uit bij Alcorcón). Dodelijker krijg je ze bijna niet.

Dat hij nu vertrekt bij Real Madrid, mag niet als een verrassing komen. Het eerste halfjaar wilde Ruud zich bewijzen bij de Koninklijke. Blessures gooiden echter teveel roet in het eten, en met clubtopscorers Cristiano Ronaldo en Higuaín voor hem in de pikorde was er niet veel uitzicht op een basisplek meer. Je zoekt dan naar een club die bij je past. Tottenham wees hij af, evenals Stoke City en West Ham United. Ruud houdt er niet van om oude clubs te verloochenen. Manchester United blijft “zijn” club in Engeland, en Van Nistelrooy weet ook dat hij nu positief herinnerd zal worden daar. Geen Teddy Sheringham-rol voor hem.

Madrid weet wat het aan hem gehad heeft. Ruud was op en top professional. Nooit liet hij zich gepikeerd uit, altijd was hij bereid om tijd vrij te maken. Zelfs toen hij dit seizoen op de tribune plaats moest nemen, kon er geen kwaad woord af bij de Nederlander. Bij Real waarderen ze zulke voetballers, vandaar dat ze hem ook transfervrij laten vertrekken. Bovendien, de twee titels die hij Real schonk, waren meer waard dan zijn transferwaarde van vijftien miljoen euro. Het begrip restwaarde is niet van toepassing.

Ruud schonk Real de mooiste titel sinds jaren, en verstomde alle kritiek. Johan Cruijff noemde hem een goede spits, maar een slechte aanvaller. Prompt scoorde Van Nistelrooy één van zijn mooiste treffers, thuis tegen Valencia. Hopelijk doet hij ook zulke dingen in Hamburg, waar hij bediend zal worden door landgenoot Eljero Elia. Wellicht levert dit een succesvolle combinatie voor het WK op?

Natuurlijk zijn er nog veel meer momenten waarop Ruud schitterde. Bespreek ze hieronder!

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino