Transferverbod Chelsea te zware straf

Tot vanochtend wist ik niet eens dat het bestond: een transferverbod dat de FIFA aan clubs kan opleggen. Chelsea is als eerste de dupe. Ze mogen twee transferperiodes geen spelers aantrekken. Manchester United hangt hetzelfde boven het hoofd. Het is een straf die in geen verhouding staat met het incident waarvoor ze beboet worden.

chelsea-team

De FIFA pakt eindelijk het onbevoegde handelen rondom transfers aan met maatregelen die iedere club zal afschrikken. De aanleiding voor Chelsea’s verbod was dat ze Gaël Kakuta, die al een voorcontract bij Lens had getekend, binnenhaalden. Een onrechtmatige daad die zeker straf verdiend, maar niet zo’n zware.

Als Chelsea twee transferperiodes niet meer kan handelen, is de eerstvolgende mogelijkheid de winterstop van het volgende seizoen. Bovendien kan de club tussentijds vertrek van spelers niet opvangen. Het verbod zou Chelsea terug kunnen gooien in z’n ontwikkeling en ambitie.

Chelsea zal waarschijnlijk zo’n 10 a 20 transfers niet kunnen doen omdat het onrechtmatig handelde in één geval. Lullig, maar ook wel een beetje eigen schuld dikke bult. Chelsea was te eigenwijs om de risico’s van hun handelen op waarde te schatten.

Het vooruitzicht van Chelsea staat haaks op de koopdrift gesponsord door Roman Abramovic. Misschien heeft het verbod ook wel voordelen: alles komt neer op het team dat er nu staat. Omdat grote mutaties onmogelijk zijn, zal er een hecht team komen te staan dat uitstekend op elkaar ingespeeld is. Welk effect zal dat hebben op de Londense ploeg? Als we Arjen Robben moeten geloven krijgt Chelsea het moeilijk.

In de pers: ‘Gedrag Chelsea onacceptabel’Chelsea woedend over straf

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas