Traditionele top drie zoekt spits

Een week voor de transferdeadline van 31 augustus is de traditionele top drie nog steeds op zoek naar een spits. Met behulp van een aantal statistieken is er een top-10 samengesteld van de namen die de afgelopen weken circuleren in het geruchtencircuit.

10. Bas Dost(SC Heerenveen) 6,0
+ Kopsterke spits
– 2,5 wedstrijd nodig voor een treffer

Bas Dost leek afgelopen winter naar Ajax te verkassen, nu werd de spits regelmatig wordt genoemd bij Feyenoord. Voor de functie van targetman is de spits prima geschikt. Verder lijkt de spits een behoorlijk prijzige speler voor de doelpuntenproductie die hij op de mat legt.

9. Marcus Berg(HSV) 6,1
+ Doelgericht, Assists
– Mislukt bij HSV, Zeer prijzig

We zijn aangekomen bij het podium. Op een gedeeltelijke tweede plaats staat Marcus Berg. De spits is zeer doelgericht en een goede teamspeler. Wat opvalt is het hoge percentage aan overbodige doelpunten van de Zweed. Ook is er de mislukking bij HSV en PSV, waarbij de spits liet zien het niveau en de druk niet aan te kunnen.
7. Tim Matavz(FC Groningen) 6,2

+ Scorend vermogen
– Assists, geen puntenpakker

PSV is op dit moment in verre onderhandeling over de transfer van Tim Matavz naar de Eindhovenaren. Hij zou ongeveer zeven miljoen euro moeten kosten. De Sloveense spits wordt gezien als de nieuwe aanvalsleider van de Eindhovenaren. Wanneer we echter een kijkje nemen naar zijn statistieken valt op, dat Matavz maar elf beslissende doelpunten heeft gemaakt, de overige 65% had geen enkele invloed op de uiteindelijke puntenverdeling. Ook het aantal assists voor een aanvalsleider is zeer beneden de maat met drie assists in bijna 50 wedstrijden.

Marko Arnautovic geen aanspeelpunt, Dimitry Bulykin zekerheidje in de lucht

7. Matthew Amoah(NAC Breda) 6,2
+ Goedkoop
– Geen restwaarde

Matthew Amoah stond een tijdje op de nominatie om de man achter Kolbeinn Sigthorsson bij Ajax te worden. De deal ketste af op het salaris van de Ghanees. Maar de statistieken laten ook zien dat Matthew Amoah misschien niet de juiste man is voor de Amsterdammers. Ten eerste is de spits inmiddels 30 jaar oud, dus hij vertegenwoordigt in de toekomst geen waarde meer. De aanvaller maakt echter wel hele belangrijke doelpunten in Breda, zijn 31 treffers leverde de club uit Brabant 25 punten op. Verder is opvallend dat Amoah altijd in het begin van de competitie op dreef is, maar daarna in een zwart gat valt.

6. Mads Junker(Roda JC) 6,5
+ Scorend vermogen, assists
– Mislukt bij Vitesse, Geen restwaarde

Mads Junker is tot zover uit het zicht van Ajax, Feyenoord en PSV gebleven. Dat is vreemd, aangezien de spits in de afgelopen twee seizoenen goed was voor 41 treffers bij Roda JC. Wel geeft de start van het seizoen twijfel of hij niet erg afhankelijk was van de aanvoer van oud-ploeggenoten Anouar Hadouir en Willem Janssen.

5. Everton(Heracles) 6,6
+ Goedkoop
-Kleine club

Everton kan zeer goede cijfers overleggen voor een spits bij Heracles. Zijn 34 punten waren samen goed voor 26 punten in de competitie. Het aantal minuten dat nodig is voor een doelpunt ligt met 200 minuten erg hoog net als de 1000 minuten die nodig zijn voor een assist.

4. Samuel Armenteros(Heracles) 6,7

+ Belangrijke treffers, Goedkoop
– Onervaren, niet doelgericht

Ook de andere tweede plaats is voor een speler met een Zweedse afkomst. Samuel Armenteros overtuigt al twee seizoenen op het kunstgras van Almelo. Deze talentvolle aanvaller maakt zeer belangrijke doelpunten voor de Almeloërs. Zo is te zien dat de spits met 11 treffers al 13 punten pakte voor zijn ploeg. Slechts drie doelpunten van Armenteros hadden weinig waarde.

Tim Matavz maakt overbodige doelpunten, Samuel Armenteros belangrijke doelpunten

3. Mounir El Hamdaoui(Ajax) 6,8
+ Scorend vermogen
– Geen sterk aanspeelpunt

Mounir El Hamdaoui zit na twee prima seizoenen bij AZ en een redelijke eerste seizoenshelft bij Ajax tegenwoordig in het tweede elftal van de Amsterdammers. De spits wil graag vertrekken, PSV is geïnteresseerd in de aanvaller, maar het feit dat Ajax geen spelers naar de concurrent wil laten verkassen blokkeert deze transfer. Mounir El Hamdaoui werd met zijn scorend vermogen gezien als de perfecte spits van PSV met creatieve spelers als Mertens, Lens en Wijnaldum om hem heen. De spits maakt elke 2 uur een doelpunt en is daarmee de snelst-scorende spits in deze lijst.

2. Marko Arnautovic(Werder Bremen) 7,0
+ Belangrijke doelpunten
– Karakter, Aanspeelpunt

Marko Arnautovic wordt eveneens genoemd als nieuwe spits van PSV. De oud-speler van FC Twente heeft zich bij Werder Bremen in de problemen gewerkt en mag vertrekken bij de Duitsers. Fred Rutten zou zichzelf graag herenigd zien met de Oostenrijkse ‘Zlatan Ibrahimovic’. De statistieken geven Rutten gedeeltelijk gelijk, elk doelpunt dat Arnautovic maakt betekent een punt in de competitie. Slechts 4 treffers in z’n jaar bij FC Twente hadden geen invloed op de verdeling van de punten. Belangrijke kanttekening bij deze cijfers is dat Arnautovic deze prestaties behaalde aan de zijde van Blaise N’Kufo.

1. Dimitry Bulykin(Anderlecht) 7,2
+ Doelpuntenproductie, Kopduels
– Leeftijd, salaris

De koppositie is voor een Rus, die inmiddels alweer van de Nederlandse velden is verdwenen. Dimitry Bulykin scoorde in het afgelopen seizoen aan de lopende band voor ADO. Hij was betrokken bij 27 treffers van de ‘Hagenezen’. Met zijn doelpunten bezorgde hij zijn club 16 punten. Vooral zijn scorend vermogen valt op, Bulykin heeft iets meer dan een wedstrijd nodig om te scoren. Verder is de spits vooral in de lucht zeer sterk. Het grote nadeel aan de bonkige Rus is zijn leeftijd, die al in de dertig loopt. Daarnaast verdient hij bij Anderlecht een fors salaris, naar verluidt 1,2 miljoen euro. Ook het financiële plaatje kan dus een fors struikelblok vormen voor veel teams.

About Kelvin van de Vegte

Kelvin is statistiekenspecialist van Catenaccio. Hij bracht onder andere de complete Europese transfermarkt in kaart voor deze site.