Toppers in de Beker, één groot drama

Als voetballiefhebber keek ik als vanouds uit naar het bekervoetbal. Het zijn vaak wel speciale wedstrijden om te zien, helaas vind niet iedere club het net zo mooi. De beker heeft voor de top geen prioriteit en is voor iedere andere club de kortste weg richting Europees voetbal. Dat was ook deze week duidelijk zichtbaar. Dragende spelers krijgen rust en de ‘tweede keus’ mag veelal zijn opwachting maken, tot mijn grote ergernis.

coaches

Dinsdagavond was de eerste uitzending op RTL7. AZ kreeg thuis Jong Ajax op bezoek, een walk-over zou je zeggen. Toch wisten de jonge Ajacieden het de landskampioen nog aardig lastig te maken. Ze dwongen zelfs een verlenging af. AZ won, maar de Ajacieden verdienden geen 2-0 nederlaag. Op woensdag ontving PSV in eigen huis De Graafschap in een half leeg stadion. De Eindhovenaren speelden zonder pit, wat de Superboeren enkele kansen bood. Toch trok PSV aan het langste eind dankzij een doelpunt van Afellay, terwijl De Graafschap meer verdiende.

Twee dagen achter elkaar heb ik me groen en geel geërgerd aan het spel van de ‘grote’ clubs. Dan zou Ajax op donderdag wel even de vloer aanvegen met AGOVV. AZ – Jong Ajax was saai. PSV – De Graafschap was nog saaier, maar voor de eerste helft van Ajax – AGOVV zijn geen woorden. Mijn moeder kreeg me bijna zover om een film te kijken in plaats van voetbal, want het was niet om aan te zien. Gelukkig maakte smaakmaker Nacer Chadli van AGOVV er nog enigszins een wedstrijd van in de tweede helft, maar ik kon wel janken van het niveau van AZ, PSV en Ajax.

Toch zijn dit de wedstrijden die uitgezonden worden op televisie, tot mijn grote teleurstelling. Het is algemeen bekend dat zij dit toernooi niet serieus nemen. Toch zijn er zat clubs die dat wel doen. Neem een FC Twente, sc Heerenveen, FC Groningen, FC Utrecht, NAC Breda of Willem II. Clubs die er vol voor gaan en die beker mee naar huis willen. Die de beker een speciaal plekje in hun prijzenkast geven en niet in de bezemkast zetten. Dit zijn de clubs die het bekertoernooi maken tot wat het is. Dat zijn de wedstrijden die uitgezonden moeten worden. Wat moet men in het buitenland wel niet denken als ze naar AZ – Jong Ajax of PSV – De Graafschap kijken?

coaches2

Neem een FC Twente en FC Utrecht, zogenaamde ‘cupfighters’. Die naam hebben ze toegewezen gekregen door het grote publiek vanwege hun attractieve spel in de KNVB Beker. Vol erop en erover! Een titel die Ajax of PSV nooit zal krijgen op deze manier. Ik zie Bruno Silva nog steeds achteruit lopen, die loopt bijna het stadion van AGOVV uit. Zolang hij niet hoeft in te grijpen is alles best. Waarom Suarez en Van der Wiel niet opstellen? Waarom Bakkal en Dszudszak op de bank zetten? FC Groningen speelt in de sterkst mogelijk opstelling, AGOVV speelt in de sterkt mogelijke opstelling en ook de amateurs spelen in de sterkst mogelijke opstelling. Waarom? Omdat ze die beker willen!

Dat is de charme van het bekertoernooi. Een ploeg die alles geeft, er vol op gaat, ongeacht hun begroting. In het bekertoernooi is het alles of niets en gezien hun spel verdienden Ajax, AZ en PSV het niet om door te gaan, helaas voor Jong Ajax, AGOVV en De Graafschap liggen ze eruit. Maar goed, het zij zo. Ik blijf hopen op een bekertoernooi met thuis- en uitwedstrijden, hopende dat het dan wat leuker wordt. Maar totdat het zover is, steun ik de kleine clubs! Moge dit jaar de beker naar een ploeg gaan, waar de beker ook gerespecteerd wordt!

About Mario