Topklasse goed voor het Nederlandse Voetbal

Met ingang van volgend seizoen zal er in het Nederlandse voetbal gewerkt worden aan een degradatieregeling vanuit de Eerste Divisie naar het amateurvoetbal. Met ingang van volgend seizoen zullen er twee Topklassen komen, die beiden uit zestien teams zullen bestaan. Veertien teams zullen vanuit de Hoofdklasse komen, twee plaatsen zullen gereserveerd worden voor de degradanten uit de Eerste Divisie. Het jaar daarna zal er een algemeen kampioen komen van beide topklassen, die dan het recht heeft om in de Eerste Divisie uit te komen het daaropvolgende seizoen. Als ze van dat recht gebruik maken, zal er ook een team degraderen vanuit de Eerste Divisie naar de Topklasse.

kesler1

Met deze stap heeft de KNVB (en de mensen die hebben gestemd voor dit idee) in mijn ogen een goede stap gezet om het Nederlandse voetbal weer op de kaart te brengen. Omdat de amateurclubs hierdoor relatief makkelijk de stap naar het profvoetbal kunnen zetten, zal de top in Nederland breder worden. Er zullen meer professionele clubs komen, die daardoor ook betere spelers aan zullen trekken. Dit zal gaan betekenen dat we op den duur zo’n dertig clubs hebben die in aanmerking komen voor de achttien te verdelen plekken in de Eerste Divisie.

Ook zal de competitie aantrekkelijker worden om te volgen. Aangezien er veel clubs zullen komen van hetzelfde niveau, zal er een spannendere competitie komen. Dat is precies wat verkeerd was de afgelopen jaren. De clubs zaten veilig in de Eerste Divisie en hoefden niet persé de beste spelers aan te trekken, ze konden immers toch niet degraderen. Met de invoering van de Topklasse zijn de teams echter wél verplicht om een kwaliteitsinjectie te ondergaan, aangezien ze anders roemloos zullen afglijden naar het amateurvoetbal.

Een blik op de andere competities in Europa zegt eigenlijk al genoeg; alle topcompetities in Europa werken met een desbetreffende degradatieregeling. Deze landen hebben een bredere top, en ook de televisiegelden zijn vele malen hoger dan in Nederland. Dat is voor een groot deel te danken aan de goede spelers die daar op de velden lopen, maar ook dankzij de spanning die de competitie met zich meebrengt. Als er een team is met een mindere selectie, zullen ze ongetwijfeld afzakken naar de lagere regionen in het clubvoetbal.

untitled-3

In de toekomst zal de Eerste Divisie er waarschijnlijk heel anders uit gaan zien. Clubs als Telstar, Omniworld en Eindhoven voegen in feite niets toe aan het professionele voetbal, eigenlijk staan ze al jaren op het punt om in te storten. Clubs als AFC, Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en zeker nog een aantal andere clubs zullen ongetwijfeld niet misstaan in de Eerste Divisie. Deze clubs hebben aardige stadions, redelijke spelers en financieel hebben ze de zaken ook op orde. De eerste jaren zal de degradatieregeling nog vrij stroef verlopen.Veel amateurclubs die naar de Eerste Divisie mogen, zullen nog afzien van dit recht en liever wachten tot de structuur binnen de club professioneel is. Over zo’n vijf a tien jaar zullen de clubs het wel aankunnen en zullen ze nog veel laten zien.
untitled-2

Al met al lijkt het erop dat deze beslissing een goede stap zal zijn om het Nederlandse voetbal naar een hoger niveau te tillen. Met een degradatiemogelijkheid zullen er meer clubs hun best doe om op een hoger niveau komen, allen moeten strijden voor maar achttien plaatsen in de Eerste Divisie.

About Barend