Tim Krul of Michel Vorm?

Tim Krul en Michel Vorm bekroonden gisteren hun sublieme vorm in de Premier League. Beiden lieten niets door in een onderling duel tussen hun clubs. Voor Vorm was het al zijn achtste clean sheet dit seizoen. De Engelsen lopen weg met de twee Nederlanders. En dat terwijl ze voorafgaand aan dit seizoen nog zulke onbekende namen waren in het Engelse voetbal.

Krul staat al jaren bij Newcastle onder contract, maar is dit seizoen pas voor het eerst de onbetwiste nummer 1 in de goal. Hij is pas 23 jaar, maar zijn coach benadrukte dat als hij goed genoeg speelt, leeftijd er niet toe doet. Michel Vorm (28) werd deze zomer nog gezien als een “gokje”, maar blijkt met de kennis van nu vooral een “koopje” voor Swansea City.

Al met al raken de Engelse media niet uitgepraat over de twee. Fantastische keepers. Maar wie van is de beste? Aan de hand van de statistieken proberen we dichter bij een antwoord op deze vraag te komen. Dichterbij, want de statistieken vertellen nooit het hele verhaal. Ze maken immers geen onderscheid tussen wereldreddingen en makkelijke saves, terwijl sommige keepers het aanzienlijk makkelijker zullen hebben dan anderen.

Michel Vorm: als het mis gaat, gaat het goed mis

Michel Vorm heeft tot dusverre de meeste clean sheets (8) gehaald van alle keepers uit de Premier League. Een indrukwekkende prestatie, zondermeer, maar wat zegt het werkelijk over zijn kwaliteiten? Er waren ook wedstrijden waarin Vorm keer op keer moest vissen. Als we het aantal tegendoelpunten vergelijken, zien we dat Vorm er dit seizoen twintig moest incasseren en Krul 19. (beide uit 16 wedstrijden). In die zin ontlopen de twee elkaar nauwelijks.

Wat we hier wel uit kunnen concluderen is dat Swansea dit seizoen de gave bezit om in de helft van haar wedstrijden geen doelpunt tegen te krijgen. In de andere helft van de wedstrijden gaat het echter ook meteen goed mis. In de wedstrijden waarin Swansea een tegendoelpunt krijgt, zijn dat er gemiddeld 2,5. Daarmee behoren ze tot de slechtsten in de competitie.

De statistieken van Krul en Vorm vergelekenKrul laat gemiddeld meer door

Michel Vorm heeft over het algemeen meer te doen Tim Krul. Swansea krijgt immers per wedstrijd meer schoten op doel te verwerken (83) dan Newcastle (61). Dit zegt uiteraard nog niets over hoe moeilijk of makkelijk het is om deze schoten te redden. Sommige clubs laten de tegenstander bijvoorbeeld meer van afstand schieten, terwijl anderen ze geen strobreed in de weg staan om van dichtbij raak te schieten. Bewust van deze nuancering moeten we concluderen dat Krul een lager percentage (69%) van de schoten die hij te verwerken krijgt tegenhoudt dan Vorm (76%).

Krul stompt, Vorm klemt

Ook in de verwerking van schoten is Vorm de betere. Krul is vaak nog geneigd om de bal weg te stompen (dat deed hij al veertien keer) terwijl Vorm de bal vaker klem heeft (hij stompte de bal pas vier keer weg). Van beide keepers kan gezegd worden dat ze bedreven zijn in het onderscheppen van voorzetten, ze doen dat bovengemiddeld vaak. Krul is wel minder goed in luchtduels. Hoewel hij maar twee keer een luchtduel aanging, verloor hij ze beide. Vorm kreeg vier keer te maken met een luchtduel en won ze allemaal.

Als Vorm de bal vervolgens heeft, is hij er een stuk zuiniger mee dan Krul. De zuiverheid van uittrappen, worpen en passes van Vorm is 64%. Krul levert de bal in meer dan de helft van de gevallen in bij de tegenstander: slechts 40% van de ballen die zijn hand of voet verlaat komt aan bij een teamgenoot.

Vorm heer en meester over benarde situaties

Als keeper van Swansea City moet je voorbereid zijn op het ergste: benarde situaties zoals één tegen één staan met aanvallers. Negen keer stond hij oog in oog met een aanvaller, bijna twee keer zo vaak als gemiddeld. Maar iedere keer kwam hij als overwinnaar uit de strijd. Als Tim Krul oog in oog komt met een aanvaller is hij minder fortuinlijk. Hij verloor twee van de drie duels.

Ook als het om penalty’s gaat is Krul geen held. Hij moest dit seizoen vijf keer een penalty keepen en stopte er slechts één. Vorm moest drie keer een penalty stoppen en dat lukte hem twee keer.

Wie Krul wereldredding na wereldredding ziet maken voor Newcastle moet toegeven dat we met een supertalent te maken hebben. De statistieken zijn echter nog in het voordeel van Michel Vorm, die boven zichzelf uitstijgt dit jaar en een completere keeper lijkt te zijn dan zijn jonge collega.

Wie is de betere doelman?

View Results

Laden ... Laden ...

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas