“There’s only one Sami Hyypiä”

Tien jaar lang droeg hij het tenue van Liverpool FC. Hij groeide uit tot één van de meest geliefde spelers op Anfield Road, en kwam tot maarliefst 464 wedstrijden voor The Reds. Dames en heren, Sami Hyypiä!

Sami Hyypiä scoorde 22 maal voor The Reds


In zijn jonge jaren gaf hij weinig om voetbal. IJshockey was zijn favoriete sport maar zijn ouders, die beiden actief waren in het Finse voetbal, wisten hem over te halen om ook eens een wedstrijdje mee te doen. Dit pakte goed uit en hij wist uiteindelijk MyPa, een Finse Eredivisie club, te bereiken.

Voor de club uit Anjalankoski speelde hij in drie jaar tijd bijna honderd wedstrijden en toen Willem ll aanklopte bij de boomlange Fin begon hij aan een opmars op de Europese velden. Hyypiä schopte het bij de Tilburgers tot aanvoerder en wist de club zelfs mede te leiden naar deelname aan de Champions League. Heersend in het luchtruim en met een harde maar gerichte tackle wist hij het menig aanvaller moeilijk te maken.

Sami Hyypiä op de schouders van doelman Pepe Reina

Sami Hyypiä op de schouders van doelman Pepe Reina

Sami kreeg veel waardering voor zijn spel en zag uiteindelijk zelfs zijn droomtransfer naar Engeland rond komen. Liverpool FC besloot hem voor 2,6 miljoen pond over te nemen van ‘de Tricolores’ en al snel wist hij de harten van de fans te veroveren.

Al in het seizoen 2000-2001 droeg hij regelmatig de aanvoerdersband en leidde hij het team samen met de doorgewinterde Robbie Folwer naar de treble: League Cup, FA Cup en UEFA Cup. Het seizoen erna werd hij zelfs tot de vaste captain verkozen en gold hij als rots in de branding bij het team uit Noord-Oost Engeland. Liederen als “There’s only one Sami Hyypiä!” en “Oh Oh Sami!” werden door de fans op ‘the Kop’ vaak luidkeels gezongen.

Hyypiä weet het niet droog te houden na het laatste fluitsignaal

Hyypiä weet het niet droog te houden na het laatste fluitsignaal

In de jaren tussen 2003 en 2007 veranderde er weinig aan het spel en de teamsituatie van de overstoorbare Fin. Hij kreeg gedurende zijn hele carriere tot nu toe slecht één rode kaart. Dat gebeurde in 2003 toen hij Ruud van Nistelrooij in het strafschopgebied aan zijn shirt trok. Zelf was Hyypiä zich van geen kwaad bewust, maar de scheidsrechter besloot hem richting de kleedkamer te sturen.

In de zomers van 2007 en 2008 kreeg hij veel aanbiedingen van andere Premier League teams maar Sami bleef bij ‘The Reds’ en besloot zelfs een contract tot medio 2009 te ondertekenen. In zijn laatste seizoen diende hij vooral als leermeester voor de jonge talentvolle verdedigers en kwam hij veelvuldig als invaller in het veld.

sami-2

Meerdere clubs stonden voor hem in de rij om hem na het aflopen van zijn contract over te nemen. Hyypiä koos uiteindelijk voor Bayer Leverkusen. Zijn afscheid werd er één om in te lijsten en de normaal gesproken zo nuchtere Fin wist het na afloop van zijn laatste wedstrijd voor Liverpool niet droog te houden. Wederom klonken de woorden “There’s only one Sami Hyypiä” uit de monden van 25.000 supporters. Kippenvel!

About Cedrick