Theo Janssen juist niet de goede aankoop voor Ajax

Een begenadigd voetballer, een geweldig linkerbeen, fantastische pass, heerlijk schot, inderdaad allemaal eigenschappen van de gekozen voetballer van het jaar 2011. Theo Janssen is in de herfst van zijn carrière bij Twente uitgegroeid tot één van de smaakmakers van de Nederlandse eredivisie. Tot mijn grote verbazing vernam ik dat de relatief oude Theo Janssen in de belangstelling staat van Ajax. Met Frank de Boer aan het roer was ik in de veronderstelling dat nu juist de jeugd het weer voor het zeggen krijgt.

Theo Janssen is de nieuwste aanwinst van Ajax

Theo Janssen is de nieuwste aanwinst van Ajax

Ajax heeft een compleet middenveld

Onder Frank de Boer ontwikkelden Eriksen en Anita zich tot geweldige middenvelders waar bovendien nog veel rek in zit. Eriksen is een wereldtalent en kreeg direct het vertrouwen van De Boer. Maar vooral de vondst van de trainer om Anita van linksback om te turnen tot controlerende middenvelder duidt op vakmanschap. Anita bewijst die goede balafpakker te zijn met creatief vermogen in balbezit.

Tussen het jonge talent is er ervaring nodig om de balans te bewaken. De 27-jarige international Demy de Zeeuw is de aangewezen persoon om die ervaring te bieden. De Zeeuw kan uitgroeien tot de leider van Ajax en de komende jaren de talenten de basis bieden om zich verder te ontwikkelen.

Wanneer één van de drie middenvelders niet functioneert heeft De Boer met De Jong en Enoh ideale vervangers in huis om alternatieven te brengen. Met de vijf middenvelders in de selectie zijn verschillende combinaties mogelijk, van meer creatief met Eriksen en De Jong naar meer verdedigend met Enoh en De Zeeuw. Kortom het middenveld van Ajax is prima vertegenwoordigd met spelers die volgend jaar nog verder zullen zijn. Waar en voor wie moet Janssen dan gaan spelen vraag ik mij af; De Zeeuw, Anita of zelfs voor talent van het jaar Eriksen?

In deze fase van zijn carrière is Janssen niet de persoon die op de bank gaat plaatsnemen. Op het toch al vol en goed bezette middenveld van Ajax zal iemand moeten gaan sneuvelen wanneer Janssen zijn basisplaats zal gaan opeisen.

Buiten dat Janssen een andere middenvelder in de weg gaat zitten is hij met zijn 29 jaar niet meer interessant voor een club als Ajax. Hij zal volledig afgeschreven worden en één zware blessure kan zomaar het einde van zijn carrière betekenen.

Aankopen moeten zich richten op de voorhoede

In tegenstelling tot het complete middenveld is de voorhoede vrij matig bezet. Natuurlijk doen Ebicilio en Sulejmani het prima dit jaar maar wie vult hen aan op de buitenposities? Ozbiliz zullen mensen zeggen, maar dan wordt het wel heel erg A1-achtig. Ebicilio zelf komt net kijken. Siem de Jong is en blijft toch een middenvelder die het uitstekend heeft gedaan als stand-in spits. Utrecht spits Ricky van Wolfswinkel en Heerenveen rechtsbuiten Narsingh zijn in mijn beleving de aankopen die dit Ajax complementeren. Jeugdige spelers met veel potentie die nog grote stappen kunnen maken in Amsterdam. Ajax moet zich richten op de top van de jeugd die bij Ajax nog de stap kunnen maken naar de Europese top. Dit is in het geval van de “oude” Theo Janssen totaal niet het geval.

About Gideon