Theo Janssen is niet beslissend

Razend was Theo Janssen op ‘zijn’ supporters. Doet Vitesse eindelijk weer bovenin mee, fluiten de fans hun eigen spelers uit. Tussendoor gaf het clubicoon met een slechte terugspeelbal twee punten weg. Een week later ging het weer helemaal mis. Vitesse werd van het kastje naar de muur gespeeld door SC Heerenveen, waardoor de koplopers een gat van vijf punten hebben.

Oost, west, thuis best?

Ajax

Een jaar geleden zat Janssen ook al niet zo vrolijk onder de kerstboom. Zijn eerste halfjaar bij Ajax was niet gelopen zoals hij het vooraf gehoopt had. De man die bij FC Twente beslissend was rond de zestien (dertien doelpunten), speelde bij Ajax vlak voor zijn eigen defensie. De analytici vielen over elkaar heen om uit te leggen dat dit niet de juiste positie was voor Janssen.

Als linksmid kon Janssen echter ook nooit zijn draai vinden in Amsterdam. Hij maakte acht doelpunten in de Eredivisie en gaf zeven assists. Iedereen was het echter met elkaar eens: de echte Janssen hadden ze in Amsterdam nog niet gezien. De te zware Janssen verloor in de voorbereiding echter zijn basisplaats, waardoor hij de hoge verwachtingen nooit heeft ingelost.

Vitesse

Zijn jeugdliefde Vitesse kwam hem verlossen en de publieke opinie veranderde direct radicaal. Janssen was volgens de heren analytici plots weer de leider, die het verschil maakte in Arnhem.

 

Het spel van Janssen tegen RKC.

En tegen SC Heerenveen, waar hij helemaal niet over de middellijn kwam.

De realiteit geeft echter een heel ander beeld aan. Uit de data van Eredivisie Live Sidekick blijkt dat Janssen thuis tegen RKC en uit tegen SC Heerenveen hetzelfde speelde als in zijn tijd voor de defensie bij Ajax. Balletje ophalen bij de centrale verdedigers, balletje breed naar de backs.

Hierdoor komt de grootste kwaliteit van Janssen, zijn traptechniek, nauwelijks uit de verf. Dat is terug te zien in zijn rendement, dat het slechtste is in zijn hele carrière. Janssen heeft niet gescoord voor Vitesse in competitieduels en ook geen assists gegeven, terwijl hij de aangewezen man is voor veel vrije trappen en hoekschoppen.

Rol

Natuurlijk is dat gebrek aan rendement onder meer te wijten aan zijn rol op het middenveld bij Vitesse. Janssen heeft spits Bony voor zich, die nooit komt meeverdedigen. Naast hem staat Marco van Ginkel, die ook graag voor het doel wil komen. Daarmee is Janssen de meest verdedigende middenvelder.

Het is echter de vraag of Fred Rutten hiermee wel optimaal gebruik maakt van de speler met de beste traptechniek in zijn selectie. Op de helft van de tegenstander is de middenvelder met zijn fantastische schot en dito pass levensgevaarlijk, terwijl hij op eigen helft een mak lammetje is. Het is op zijn minst opmerkelijk te noemen dat Frank de Boer om een dergelijke keuze bij Ajax verketterd werd door de media. Janssen kreeg destijds ook een bak stront over zich heen, maar nu bij Vitesse hetzelfde gebeurt, maakt niemand zich druk.

Over zijn top

Het kan echter ook zo zijn dat Janssen gewoon over de top is en zijn oude niveau niet meer kan halen. Misschien was Ajax daarvan wel op de hoogte en lieten ze de middenvelder daarom zo gemakkelijk gaan. De indrukwekkende partij van Janssen in de 10-1 overwinning op ADO’20 lijkt daar wel op te duiden. In dezelfde rol, maar op een lager tempo tegen een mindere tegenstander, was hij weer de uitblinker met een doelpunt en twee briljante assists.

Met het naderende vertrek van Wilfried Bony (eerst voor de Afrika Cup, daarna misschien definitief) zal Janssen weer vol in de spotlights komen te staan. Dan kan hij zich niet langer verstoppen achter de brede rug van zijn Ivoriaanse ploeggenoot. In zijn carrière is Janssen vaker opgebloeid onder grote druk, maar het is nog maar de vraag of dat er dit seizoen in zit. Bij Vitesse is hij namelijk vooralsnog niet beslissend geweest.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter