The Welsh Wizard als joker

De Premier League stevent dit seizoen af op een zinderend slot. Drie ploegen zullen gaan strijden om de felbegeerde hoofdprijs en uiteraard is Manchester United – dat vandaag (zondag) eenvoudig van Fulham won – weer één van de kanshebbers. De club van de gehate Glazer broers sleepte maarliefst elf van de zeventien Premier League (ingevoerd in 1993) titels in de wacht. Een man die alle zeventien seizoenen Premier League als speler meemaakte is Ryan Giggs. En uitgerekend hij kan ook nu weer een centrale rol in de titelstrijd vervullen.

giggs

Ryan Joseph Giggs is geboren op 29 november 1973 en al op jonge leeftijd verliefd op het spelletje voetbal. Hij speelde het in de straten van zijn geboorteplaats – een gehucht in de buurt van Cardiff – en later in Manchester. In die stad komt hij, tot onvrede van hemzelf, terecht als zijn vader besluit om zijn rugbyclub uit Wales te verruilen voor Swinton RFLC uit Manchester. In zijn nieuwe woonplaats gaat Ryan spelen voor Deans FC, waar hij op zijn veertiende verjaardag weggehaald wordt door Manchester United. De scouts van de Engelse topclub zijn hem op het spoor gekomen en als zijn huis vol visite zit krijgt Ryan bezoek van Ferguson. De manager legt het talent vast; het begin van een geweldige samenwerking.

Onder de vleugels van Sir Alex ontpopt Ryan Giggs zich namelijk tot dé sensatie van Manchester United. In 1990, op zeventienjarige leeftijd, maakt Giggs zijn debuut voor The Red Devils en twintig seizoenen later staat hij er nog steeds. In de loop der jaren verzamelde hij onder andere elf Premier League titels, vier FA Cups, zeven Community Shields, een Super Cup, twee Champions Leagues en één Wereldbeker voor Clubteams. Daarnaast stal hij de harten van heel veel supporters. Waaronder dat van mij. Vanaf het moment dat ik Manchester United volg ben ik namelijk fan van één van de beste voetballers die zijn kunsten nooit heeft kunnen vertonen op een WK.

De van razendsnelle dribbelkoning naar sluwe vos getransformeerde Ryan Giggs kan nog altijd uitstekend mee op het allerhoogste niveau. Inmiddels is hij 36, maar aan stoppen denkt hij allerminst. Sterker nog, er ligt een contractverlenging in het verschiet voor de honkvaste middenvelder. Sir Alex is sowieso erg te spreken over zijn oogappel en het feit dat hij de laatste weken afwezig was met een blessure was voor de Schotse manager, net als voor mij als trouwe volger, een gemis. Zijn blessure kan echter ook goed uit pakken. Nu het seizoen in Engeland een zinderende climax nadert keert Giggs namelijk weer – helemaal fit – terug in de wedstrijdselectie van United. Hierdoor kan The Welsh Wizard wel eens kunnen fungeren als joker met een prachtige, twaalfde landstitel tot gevolg..

About Bram