Tactische analyse: Liverpool klopt Arsenal dankzij diepgang Raul Meireles

Voorafgaand aan de wedstrijd Arsenal-Liverpool was het de vraag of het duel tussen de traditionele topclubs wel een topper genoemd mag worden. Arsenal raakte in de voorbereiding op het nieuwe seizoen haar aanvoerder kwijt en begon met een moeizame 0-0 tegen Newcastle United. Liverpool startte het seizoen, ondanks de vele aankopen, met een 1-1 gelijkspel tegen Sunderland, mede omdat Luis Suarez een strafschop miste. De laatste titel van Liverpool dateert inmiddels uit 1990, terwijl Arsenal sinds 2004 geen kampioen meer werd. Alle ingrediënten voor een interessant treffen waren dus aanwezig.

De formaties van beide elftallen

Opvallend waren de keuzes van Kenny Dalglish. Luis Suarez werd op de bank gehouden en in zijn plaats kwam Dirk Kuyt, die tegen Sunderland nog gepasseerd werd. De andere sterren van de tweede seizoenshelft van vorig seizoen, Maxi Rodriguez en Raul Meireles, werden eveneens opnieuw gepasseerd. Voor hen speelden aankopen Charlie Adams, Jordan Henderson en Stewart Downing.

Bij Arsenal kwam er achterin een geïmproviseerd elftal het veld op. Toen na enkele minuten spelen ook Laurent Konscielny het veld moest verlaten, bleef er weinig over. Aankoop Carl Jenkinson stond rechtsback, linkspoten Thomas Vermalen en Ignasi Miquel vormden het centrum. Rechtspoot Bacary Sagna werd getest als linksback. Op het middenveld verving Emmanuel Frimpong de geschorste Alex Song en keerde Samuel Nasri terug, ondanks de geruchten over een transfer naar Manchester City.

Achter Andy Caroll lag constant een gapend gat. In de tweede helft zou de spits zich er nog eens vergeefs over opwinden, alvorens gewisseld te worden.

Dat Liverpool de eerste helft overheerste in de eerste helft mag gezien het elftal dat Arsenal het veld instuurde geen verrassing heten. Het middenveld van Liverpool, waar veel voetballend vermogen inzit, leverde een balbezitpercentage op van 56%. Kansen leverde het echter nauwelijks op. Liverpool hanteert veelvuldig de lange bal op targetman Andy Caroll. Dirk Kuyt zakt echter veelvuldig in naar het middenveld. Het middenveld van Liverpool heeft centraal, met de zeer defensieve Lucas Leiva en Jordan Henderson, die liever in de bal komt, ook bijzonder weinig diepgang, waardoor Caroll de ballen niet onder zich kwijt kon. Het maakte Liverpool in aanvallend opzicht vleugellam. De voorzetten die opkomende backs Martin Kelly en José Enrique afleverden werden echter allemaal weggewerkt door de sterk spelende Thomas Vermaelen, die heerste in de lucht.

De driehoek op het middenveld van Arsenal. Opvallend is ook de vele defensieve arbeid die de buitenspelers van Arsenal, in dit geval Andrey Arshavin, moeten verrichten.

Bij Arsenal is het vaste systeem van 4-3-3 met de punt naar voren ingeruild voor een systeem waarin de punt op het middenveld naar achteren gericht is. Het zorgde ervoor dat verdedigende middenvelder Emmanuel Frimpong bij Arsenal de vrije man was. Hij speelde dan ook een uitstekende eerste helft. Veroverde veel ballen en leverde die vervolgens in bij Samuel Nasri en Aaron Ramsey. In de eerste helft bleken deze spelers echter niet in staat de aanval in stelling te brengen. Wanneer deze spelers wel gevonden werden, zorgde dat bijna direct voor balverlies. De enige kansen voor Arsenal waren derhalve schoten van Nasri uit de tweede lijn.

Vier man op een rij op het middenveld van Liverpool. Spits Kuyt (rode cirkel) staat als linksmid geposteerd.

Na de rust paste Liverpool een defensieve tactische aanpassing toe. Dirk Kuyt werd weggehaald als tweede spits en neergezet als linkermiddenvelder, die bij tijd en wijlen door moest schuiven naar de aanval. Hierdoor vielen bij vlagen gaten aan de zijkant van het middenveld, waardoor vooral rechtsbuiten Theo Walcott beter in de wedstrijd kwam. Het leidde uiteindelijk tot een grote kans voor Robin van Persie, die uit de dekking gelopen was, maar hij miste uit kansrijke positie.

Na de rode kaart zakte Arsenal ver in, waardoor Van Persie op een eiland kwam te staan.

Vlak na de gemiste kans van Robin van Persie kreeg het duel een andere wending. Emmanuel Frimpong moest voor de zoveelste keer corrigeren, omdat aanvallende middenvelders Nasri en Ramsey weinig defensief werk opknappen. Dit keer was zijn ingreep te fors en door een tweede gele kaart mocht hij het veld verlaten. Beide managers namen het moment als keerpunt in de wedstrijd. Dalglish bracht Suarez voor Carroll en Meireles voor Kuyt. Bij Arsenal werd Arshavin eraf gehaald en moest Henri Lansbury ervoor zorgen dat Arsenal stand hield. Dit deed men met een 4-4-1 formatie, waarin Nasri en Walcott de buitenste middenvelders waren en een lange bal richting Van Persie gehanteerd werd, in de hoop dat de snelle middenvelders achter hem aan konden sluiten.

Raul Meireles (rode cirkel) komt helemaal door tot aan de zestien. Spits Luis Suarez (zwarte cirkel) zou zo dadelijk aangespeeld worden, waarna Arsenal een eigen doelpunt maakt.

De diepgang van Raul Meireles deed dat met het elftal van Liverpool waar ze al de hele wedstrijd op wachtten. Hij sloot wel aan bij aanvaller Luis Suarez, zocht de snelle combinatie met Luis Suarez en via Aaron Ramsey kwam Liverpool gelukkig op voorsprong. Het bracht Arsenal, dat nog maar tien man op het veld had, in een onmogelijke positie. Dat Suarez bij de combinatie met Meireles ook nog eens buitenspel stond, maakte het er voor the Gunners niet dragelijker op.

Invallende targetman Niklas Bendtner moest Arsenal in de slotfase alsnog aan een punt helpen. The Gunners kozen in de slotfase voor een 4-3-2 systeem, waarbij de punt op het middenveld naar achteren stond, met Ramsey als meest defensieve kracht. Doordat Jenkinson nog maar amper kon lopen, stond Arsenal in feite met negen man op het veld. Een kansloze missie dus. Zolang Arsenal niet over een volledig fitte selectie beschikt, zonder schorsingen, zal het nog wel even ellendig blijven in Londen, gezien hun matige spel.

De omcirkelde Meireles was een ware plaag voor de defensie van Arsenal en genoot alle mogelijke vrijheid. Het zou uiteindelijk nog de 0-2 opleveren voor de bezoekers.

De diepgang van Raul Meireles vanuit het middenveld en de beweging van Luis Suarez als centrumspits brachten Liverpool datgene wat ze de hele wedstrijd gemist hadden. In de absolute slotfase leverde het Liverpool de verdiende 0-2 op. Het recept was vooraf al duidelijk. Meireles kwam weer eens door vanuit het middenveld en genoot alle vrijheid van de Arsenal defensie. Vervolgens legde de Portugees de bal af op Suarez, die zich ondertussen uit de dekking had gelopen en hij forceerde voor een leeg doel de beslissing in de wedstrijd. De twee invallers brengen alles wat Liverpool in de eerste helft miste. Diepgang, beweging en verrassing. Wil Kenny Dalglish een goed seizoen draaien, dan zou hij er goed aan doen het duo voortaan vanaf het begin af aan op te stellen.

Wedstrijd niet gezien? Hier de samenvatting.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter