Suarez maakt het verschil bij Liverpool

Luis Suarez is pas sinds afgelopen januari in dienst bij Liverpool, maar de aanvaller heeft zich nu al onwijs populair gemaakt. Met zijn extreme dadendrang, constante dreiging en enorme werklust is hij binnen zeer korte tijd een publiekslieveling geworden. Zelfs de normaliter kritische Engelse pers loopt weg met de aanval, maar is dat wel terecht? Maakt Suarez daadwerkelijk het verschil bij Liverpool?

Zondag was Luis Suarez opnieuw beslissend. Hij forceerde een strafschop en maakte zelf de 3-0 tegen Newcastle United.

Zondag was Luis Suarez opnieuw beslissend. Hij forceerde een strafschop en maakte zelf de 3-0 tegen Newcastle United.

Statistisch gezien is het antwoord een eenduidige ja. De prestaties van Liverpool zijn met Suarez namelijk aanzienlijk beter dan zonder de Uruguayaan. In de tien competitiewedstrijden waarin hij actief was, wist Liverpool maar liefst 22 keer het doel te vinden. Suarez maakte drie van deze goals zelf en gaf viermaal de eindpass. In de overige 25 potjes in de competitie leverden slechts 32 doelpunten op. Met Suarez scoort Liverpool dus gemiddeld 2.2 doelpunten per wedstrijd, terwijl dit gemiddelde zonder de aanvaller op 1.28 bleef hangen. Een zeer aanzienlijk verschil.

Niet alleen op de doelpuntenproductie heeft Suarez een enorme invloed, maar ook op het gehaalde puntenaantal. Zonder de nieuwbakken publiekslieveling haalde Liverpool 35 punten uit 25 duels, terwijl met de Uruguayaan in de ploeg twintig punten uit tien wedstrijden gepakt werden. Een gemiddelde van twee punten per wedstrijd. Mocht Liverpool het gemiddelde met Suarez het hele seizoen gehaald hebben, dan stonden ze op dit moment op de gedeelde tweede plaats, met uitzicht op de titel.

Het verklaart de lyrische houding die de Engelsen hebben tegenover Luis Suarez. De aanvaller is nu al onmisbaar geworden en dat heeft hij volledig aan zichzelf te danken. Chapeau Luis!

Inmiddels heeft Luis Suarez zelfs zijn eigen nummer gekregen (zie hierboven) van de harde kern van Liverpool. De lading van het nummer is simpel: Liverpool kan niet genoeg krijgen van de levensgevaarlijke aanvaller.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter